Langkau ke kandungan utama
Pregnant woman searching tips on choosing confinement centres

Apakah itu Pusat Jagaan Ibu Bersalin dan Cara Memilih Satu

Selepas pengalaman mengandung dan bersalin, ibu-ibu sekali lagi memulakan perjalanan baru: berpantang selepas bersalin. Sama seperti banyak aspek keibuan yang lain, terdapat perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih pusat jagaan ibu bersalin. Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat dan cadangan untuk membantu anda membuat keputusan dalam memilih pusat jagaan yang sesuai untuk anda.

Apakah itu berpantang, dalam istilah selepas bersalin atau semasa kehamilan?

Berpantang adalah ritual selepas bersalin yang membantu ibu pulih dan sembuh. Ia biasanya melibatkan peraturan, garis panduan dan keperluan diet berdasarkan pengetahuan tradisional selepas bersalin yang diikuti oleh ibu sehingga 44 hari selepas kelahiran anak mereka.

Dalam tradisi Cina, berpantang atau zuo yue zi bermaksud "berehat selepas bersalin". Prinsip ini bermula sejak Dinasti Han di China. Malaysia, sebagai sebuah negara berbilang kaum yang terdiri daripada banyak budaya dan tradisi, mempunyai jumlah amalan berpantang terbaik yang berbeza-beza. Walaupun mereka mungkin berbeza, tujuan sebenarnya adalah sama: untuk menyokong ibu, terutamanya ibu kali pertama. Dengan kelaziman pakar perubatan dan pakar profesional hari ini, ibu-ibu baru mempunyai sistem sokongan yang betul apabila sembuh dan pulih daripada beban emosi dan fizikal semasa bersalin. Di Kuala Lumpur sahaja, ramai yang menjalankan perniagaan berpantang dengan matlamat yang sama untuk membantu ibu.

Apakah pusat jagaan ibu bersalin?

Berikut adalah maksud pusat jagaan ibu bersalin: Tempat yang menawarkan perkhidmatan berpantang selepas bersalin yang memastikan kebajikan ibu dan bayi terjaga sepenuhnya.

Jadi apa sebenarnya yang ibu lakukan apabila mereka memutuskan untuk pergi ke pusat jagaan ibu bersalin? Sesetengah ibu mempunyai tanggapan pertama bahawa pusat-pusat ini adalah seperti klinik atau hospital, tetapi sebenarnya, tidak seperti itu! Anggaplah ia sebagai Ibu Pejabat Mummy yang jauh dari rumah, membolehkan mereka meluangkan masa untuk menyembuh, mengeratkan hubungan dengan anak dan mempelajari kemahiran keibubapaan baharu seperti penjagaan asas, mandi, sendawa, menukar pakaian, mengurut anak. Pusat jagaan ibu bersalin juga bagus untuk komuniti ibu-ibu, di mana mereka dapat bertemu dan menjalin hubungan dengan rakan-rakan ibu yang berkongsi pengalaman unik baru ini. Ia adalah tempat yang bagus untuk mendapatkan cerapan dan rakan sepermainan untuk anak mereka yang baru lahir.

Perkara yang perlu diambil perhatian semasa memilih pusat jagaan ibu bersalin


Adakah anda menjadi ibu untuk kali pertama? Sekarang, anda mungkin bertanya: apakah yang perlu saya cari semasa memilih pusat jagaan ibu bersalin dan berpantang? Tiada sains tepat untuknya, tetapi terdapat tawaran asas yang mesti ada dan beberapa petunjuk lain untuk dipertimbangkan.

 • Amalan Berpantang Yang Patut Diikuti Ibu Malaysia
 • Kebaikan dan Keburukan Pusat Jagaan Ibu Hamil

#1: Perkhidmatan penginapan dan pakej untuk ibu dan anak

Banyak pusat jagaan ibu bersalin menawarkan pelbagai jenis penginapan, tetapi sudah tentu, harganya juga berbeza-beza. Bergantung pada pakej yang anda pilih, anda sedang melihat pelbagai pilihan, seperti daripada bilik tidur premium dengan katil bersaiz queen dan tingkap besar yang membenarkan cahaya semula jadi masuk ke dalam bilik, hingga ke suite dengan pemandangan panoramik bandar yang mempunyai bilik mandi dengan rekaan tersuai dan almari pakaian yang berasingan dengan ruang menukar pakaian anak. Anda juga mungkin melihat saiz kakitangan sokongan dan pilihan makanan yang berbeza. Sememangnya, lebih baik pakej, lebih baik faedahnya.

Ketahuilah bahawa apa jua pilihan anda, anda pasti akan mendapat jaminan privasi semasa berpantang di pusat jagaan ibu bersalin.

#2: Sokongan daripada kakitangan: ini biasanya termasuk jururawat berdaftar dan bidan/pengasuh berpantang

Jika anda sering mendapati diri anda bertanya "apa yang anda perlukan selepas bersalin" dan sentiasa mendapat jawapan seperti sokongan moral, penjaga atau apa-apa yang setara, anda harus memberi lebih penekanan kepada sokongan kakitangan. Pusat jagaan ibu bersalin moden dilengkapi dengan kakitangan sokongan terlatih penuh dengan pensijilan profesional. Ini termasuk jururawat berdaftar atas panggilan 24/7, bidan/pengasuh berpantang, perunding laktasi, pengamal am dalam bidang perubatan dan pakar perubatan profesional yang mempunyai latar belakang dalam bidang pediatrik, perkembangan pranatal dan obstetrik & ginekologi. Kakitangan berdedikasi untuk memastikan ibu dan anak dijaga - dari segi fizikal dan emosi. Mereka juga dilatih secara profesional untuk memastikan kesihatan mental semua ibu adalah baik dan berhati-hati terhadap sebarang tanda dan gejala jika tidak.

Selain itu, mereka menjamin keberkesanan keseluruhan waktu berpantang, dan mereka juga bertugas untuk pencegahan dan kawalan jangkitan sekiranya perlu. Pada masa kini, batuk mudah perlu diberi perhatian untuk mengelakkan penyebaran sebarang penyakit atau bakteria dalam apa jua bentuk di dalam pusat jagaan ibu bersalin.

#3 Dasar dan Peraturan yang Ditubuhkan

Perkara terakhir yang anda perlukan ialah berpantang selepas bersalin di pusat yang mempunyai peraturan yang sangat longgar. Untuk mengelakkan ini, cari pusat yang telah mendokumenkan dasar yang tersedia di luar talian (brosur, invois terperinci) dan dalam talian (laman web utama, media sosial). Tidak pasti apa yang perlu diperhatikan? Tanya diri anda: Apa yang paling anda perlukan selepas bersalin:

 1. Jika anda mengutamakan kakitangan sokongan, cari dokumentasi yang merangkumi waktu bekerja/waktu kerja kakitangan
 2. Jika anda mengutamakan kemudahan di luar bilik anda, cari dokumentasi yang meliputi pembersihan dan penyelenggaraan perkara yang ditawarkan oleh pusat tersebut
 3. Jika anda mengutamakan makanan anda, cari dokumentasi yang menyatakan keperluan makanan dan pastikan ia mengikut keinginan anda. Senarai itu diteruskan.

#4: Makanan, nutrien, dan minuman yang disediakan

Pusat jagaan ibu bersalin moden juga menawarkan makanan yang dibuat khusus untuk ibu baru. Ini termasuk bahan makanan yang menyokong kesihatan, pemakanan yang baik, dan penyembuhan ibu baru, dan juga diet khas untuk mereka yang mengalami komplikasi semasa bersalin seperti hipertensi atau diabetes. Diet dan resipi ini juga memastikan kesejahteraan ibu dan anak dikekalkan. Akhirnya, diet dan resipi ini juga membantu ibu-ibu untuk mencapai kecergasan dan bentuk badan pra-kehamilan mereka.

#5: Kemudahan, program dan banyak lagi

Kebahagiaan datang dalam keselesaan dan sedikit pemanjaan - sama seperti percutian untuk ibu-ibu! Jadi tambahan ini mungkin menggelitik keinginan anda, sekiranya anda mahukan sedikit peningkatan di pusat jagaan ibu bersalin:

 • Produk kebersihan kanak-kanak: lampin, krim lampin, sabun kanak-kanak dan syampu.
 • Kelas keibubapaan: pelajari petua-petua yang akan membantu anda dalam kehidupan seharian anda sebagai seorang ibu
 • Kelas kesihatan: untuk kesihatan minda, badan dan jiwa
 • Perkhidmatan spa atau rawatan muka: membantu menguruskan tekanan, menggalakkan ketenangan dan keremajaan, dan bagi wanita yang telah melalui kehamilan dan bersalin, anda layak mendapatnya!

Anggap ini sebagai 'tambahan' daripada pakej asal anda, jadi pastikan anda mengikuti perkembangan terkini dengan penyelidikan anda supaya anda boleh memilih pusat jagaan ibu bersalin yang sesuai dengan semua keperluan dan bajet anda. Jangan lupa, di sesetengah pusat, anda akan mendapati diri anda adalah salah seorang daripada segelintir ibu yang 'duduk dalam sebulan' atau dalam bahasa sehari-hari dikenali sebagai 'zhor yuet'. Dalam pusat lain, anda mungkin mendapati diri anda berada dalam khalayak ramai! Kebanyakan pusat jagaan ibu bersalin juga menawarkan pakej 30 hari yang boleh dilanjutkan mengikut keperluan dan jangkaan khusus ibu.

Dan ingat ibu, jangan teragak-agak untuk bertanya apabila anda memilih pusat jagaan ibu bersalin anda! Sebenarnya, sangat bagus untuk bertanya. Berikut ialah beberapa yang anda boleh semak dan memberi anda permulaan awal:

 • Sejauh manakah pengalaman kakitangan berpantang mereka?
 • Adakah bidan dan jururawat berdaftar profesional?
 • Adakah tukang masak terlatih dalam penyediaan makanan dan amalan kebersihan?
 • Adakah kelas tambahan dan perkhidmatan sokongan dijalankan oleh profesional yang berkelayakan?

Akhir sekali, pembinaan komuniti adalah penting. Selain daripada suami atau keluarga anda, anda boleh mempercayai rakan-rakan ibu anda! Sudah menjadi fitrah bagi ibu untuk mempunyai tingkah laku yang membantu, terutamanya untuk ibu-ibu yang lain! Mereka pernah melalui perkara ini sebelum ini, jadi mereka mungkin mempunyai beberapa nasihat dan cadangan yang baik untuk memilih pusat jagaan ibu bersalin. Anda boleh bertanya dalam kumpulan ibu-ibu dan anda juga boleh meminta untuk bercakap dengan beberapa rujukan yang pernah pergi ke pusat-pusat sebelum ini. Mula meninjau pusat jagaan ibu bersalin lebih awal, dan anda akan dapat melawat untuk melihat sama ada pusat itu sesuai untuk anda.

Friso® Gold Mum – Alternatif Susu Formula Kami Semasa Kehamilan Anda

Untuk menangani keperluan khusus bakal ibu, susu ibu mengandung sering disyorkan kerana ia membantu mengimbangi keperluan pemakanan anda dan anak anda dengan selamat. Kami telah merumuskan Friso® Gold Mum dengan mengutamakan ibu dan anak, dan formula Dual Care+ yang unik menyokong anda dalam perjalanan kehamilan anda. Beberapa nutrien-nutrien penting yang diberikan oleh Friso® Gold Mum kepada anda termasuk:

Vitamin B12 -Diperlukan untuk penghasilan sel darah merah dan fungsi sistem saraf yang sihat3.

Asid Folik - Asid folik penting untuk pertumbuhan dan pembahagian sel. Folat memainkan peranan dalam pembentukan sel darah merah. Folat membantu mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan janin4.

Iodin - Penting untuk pembentukan hormon tiroid, yang menyokong perkembangan otak5.

Vitamin D - Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus1.

Kalsium - Membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan normal tulang dan gigi2.

Indeks glisemik rendah - Indeks glisemik (GI) ialah satu sistem penarafan untuk makanan yang mengandungi karbohidrat. Ia menunjukkan betapa cepat makanan mempengaruhi paras gula (glukosa) dalam darah anda apabila dimakan sendiri. Indeks glisemik (GI) yang rendah boleh membantu ibu mengelakkan berat badan berlebihan semasa mengandung.

Apabila anda mempertimbangkan susu tepung ibu mengandung, sebaiknya pertimbangkan asal-usul susu, proses pembuatan, kandungan nutrien serta yang membantu anda mengawal penambahan berat badan semasa kehamilan. Friso® Gold Mum mengekalkan nutrien semula jadi susu untuk memberikan anda apa yang anda perlukan dalam perjalanan kehamilan anda. Anda sekarang sudah sedar tentang kepentingan susu ibu mengandung, jom lihat apa yang ditawarkan oleh Friso® Gold Mum sekarang!

Rujukan

 1. Vitamin D. (2022). Retrieved 14 June 2022, from https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
 2. Calcium. (2022). Retrieved 14 June 2022, from https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/
 3. B Vitamins. (2022). Retrieved 14 June 2022, from https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/vitamin-b/
 4. https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/#:~:text=Folic%20acid%20before%20and%20during,tube%20defects%2C%20including%20spina%20bifida.
 5. https://www.health.nsw.gov.au/kidsfamilies/MCFhealth/maternity/Pages/iodine-supplements-factsheet.aspx#:~:text=How%20much%20iodine%20do%20pregnant,micrograms%20per%20day%20when%20breastfeeding.
 6. Benefits of Confinement CentresHow Do I Choose the Perfect Confinement Centre

sick-woman-had-headache-hands-touched-her-head-bed

Cara Mengatasi Kemurungan Selepas Bersalin

“Pospartum blues” adalah istilah yang sering digunakan untuk menggambarkan tempoh yang penuh emosi selepas kelahiran anak, tetapi tanda-tandanya kadangkala boleh dikelirukan dengan simptom kemurungan selepas bersalin. Bagaimanakah anda boleh membezakannya dan apakah cara untuk mengatasi gejala meroyan selepas bersalin? Bacalah artikel ini untuk ketahui selanjutnya.