Langkau ke kandungan utama
A cup of formula milk for pregnancy

Apakah susu yang paling sesuai untuk ibu mengandung?

Susu untuk ibu hamil membekalkan nutrien yang penting untuk kesihatan ibu dan anak, sepanjang tempoh kehamilan. Dapatkan infomasi susu untuk ibu mengandung di sini.

Semasa mengandung, apa sahaja yang anda pilih untuk dimakan, anda perlu mengambil kira kebaikan dan keburukan bagi anak anda dan diri anda sendiri. Dalam artikel ini, kami akan menjawab soalan dan menjelaskan sebarang kebimbangan anda ada mengenai susu yang sesuai untuk ibu mengandung dan ibu menyusu.

Bolehkah saya minum susu lembu semasa mengandung?

Salah satu soalan yang sering ditanya oleh ibu hamil ialah “susu manakah yang perlu saya minum?” Jawapan yang paling tepat ialah ia bergantung pada individu tersebut. Susu daripada lembu mengandungi banyak mineral penting seperti kalsium, vitamin D dan vitamin B yang diperlukan oleh badan anda dan bayi yang sedang berkembang. Susu lembu sebenarnya merupakan susu yang sesuai untuk ibu mengandung dan ibu menyusu.

Kalsium - Membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan tulang dan gigi. Kalsium boleh didapati dalam banyak makanan selain makanan tenusu seperti sayur-sayuran berdaun, buah-buahan, kacang dan banyak lagi4.

Vitamin D - Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus. Ikan tuna, sardin, bijirin dan susu yang diperkaya dengan vitamin D adalah sumber yang bagus untuk vitamin ini.5.

Vitamin B - Sebenarnya terdapat 8 vitamin B. Vitamin B membenarkan enzim membebaskan tenaga daripada karbohidrat dan lemak untuk memecahkan asid amino. Ia juga membenarkan pengangkutan oksigen dan nutrien yang mengandungi tenaga ke seluruh badan6.

Apakah susu lain yang boleh saya minum selain susu lembu?

Susu badam – Jika anda mempunyai alahan kepada tenusu atau soya, susu badam boleh menjadi alternatif susu anda. Ia kurang padat nutrien dan lebih rendah dalam protein daripada susu lembu, tetapi secara semula jadi mengandungi beberapa vitamin A dan kalsium7.

Susu soya – Susu soya mempunyai kandungan protein yang hampir sama dengan susu lembu dan selalunya diperkaya untuk menyamai kandungan kalsium susu lembu. Namun, badan anda mungkin tidak mendapat semua kalsium tersebut kerana soya mengandungi sebatian semula jadi yang menghalang penyerapan kalsium7.

Susu oat - Susu oat mengandungi kurang protein daripada susu lembu, tetapi mempunyai lebih banyak karbohidrat daripada susu lain. Susu oat juga mengandung zat besi, vitamin B, dan mineral penting lain7.

Susu beras -Susu beras rendah protein tetapi lebih tinggi karbohidrat daripada susu lembu, dan diperkaya dengan vitamin termasuk vitamin A dan D7.

Kebaikan minum susu semasa mengandung.

Susu untuk ibu mengandung ditambah dengan asid folik yang membantu pertumbuhan dan perkembangan janin dan memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah. Berbanding dengan orang dewasa biasa, keperluan asid folik dalam ibu mengandung adalah lebih tinggi. Peminuman susu untuk ibu mengandung juga boleh menambah nutrien yang hilang akibat loya dan muntah terutamanya pada awal kehamilan iaitu 0-3 bulan. Susu juga sesuai untuk ibu menyusu kerana ia membantu memenuhi keperluan nutrisi badan mereka. Ibu-ibu harus memilih susu kehamilan yang paling sesuai dengan mereka, mempunyai rasa yang ringan dan mempunyai nutrisi seimbang dan kandungan lemak yang mudah diserap. Pengambilan susu semasa mengandung membantu dalam mengurangkan risiko penyakit seperti multiple sclerosis, riket neonatal, dan osteoporosis1. Peminuman susu juga membantu dengan penambahan berat badan. Peraturan yang baik untuk dipatuhi semasa mengandung ialah jika berat badan ibu berlebihan pada awal kehamilan, kenaikan berat badannya sepatutnya kurang daripada berat badan seseorang yang mempunyai BMI biasa. Seorang wanita yang mempunyai berat purata pada awal kehamilannya boleh menambah antara 10-15kg, manakala wanita yang berlebihan berat badan hanya perlu menambah 5-7kg1.

Bagi anak anda pula, susu kehamilan yang diminum oleh ibu adalah sumber kalsium dan vitamin D yang penting. Wanita hamil juga memerlukan antara 1000mg hingga 1300mg kalsium setiap hari untuk khasiat badan dan tumbesaran anak mereka9. Pengambilan susu semasa mengandung boleh memenuhi beberapa keperluan kalsium anda. Anda boleh mengambil suplemen kalsium yang disyorkan oleh doktor anda dan mengamalkan minum susu setiap hari untuk mencapai keperluan kalsium yang diperlukan2. Pengambilan susu ibu semasa mengandung juga boleh menggalakkan tumbesaran anak anda. Kanak-kanak juga boleh mengembangkan tahap insulin yang tinggi dalam darah mereka dalam jangka masa panjang3. Ini mengurangkan risiko diabetes jenis 23.

Makanan apa yang harus dimakan oleh ibu mengandung?

Selain minum susu, anda juga perlu mengambil makanan yang berkhasiat. Makanlah makanan berkhasiat yang penuh dengan nutrisi seperti8:

- Folat dan asid folik (bijirin, sayur-sayuran berdaun, buah-buah sitrus)

- Kalsium (keju, salmon, bayam)

- Vitamin D (telur, ikan)

- Protein (ayam, lentil, mentega kacang)

- Zat besi (daging, kekacang)

- Suplemen lain yang dicadangkan oleh doctor anda

Friso® Gold Mum – Susu Formula kami untuk kehamilan anda

Susu untuk ibu mengandung sering disyorkan kerana ia membantu mengimbangi keperluan pemakanan anda dan anak anda terutamanya pada permulaan kehamilan anda iaitu 0-3 bulan. Kami telah merumuskan Friso® Gold Mum dengan mengambil kira ibu dan anak, dan formula Dual Care+ yang unik menyokong anda dalam perjalanan kehamilan anda.

Mengambil jumlah kalsium dan mineral lain yang sesuai untuk menyokong anda semasa dan selepas kehamilan boleh mencabar, jadi kami telah merumuskan Friso® Gold Mum untuk menyokong perubahan fisiologi anda semasa kehamilan. Friso® Gold Mum bukan sekadar formula susu untuk kehamilan — ia juga menyediakan asas yang baik untuk anak anda yang membesar. Malah, beberapa nutrien penting yang diberikan oleh Friso® Gold Mum kepada anda termasuk:

Vitamin B12 – Vitamin B12 diperlukan untuk penghasilan sel darah merah.

Asid Folik - Asid folik penting untuk pertumbuhan dan pembahagian sel. Folat memainkan peranan dalam pembentukan sel darah merah dan mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan janin.

Iodin – Penting untuk pembentukan hormon tiroid, yang menyokong perkembangan otak.

Vitamin D - Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.

Kalsium - Kalsium membantu dalam perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Indeks glisemik rendah - Indeks glisemik (GI) ialah sistem penarafan untuk makanan yang mengandungi karbohidrat. Ia menunjukkan betapa cepat makanan mempengaruhi paras gula (glukosa) dalam darah anda apabila dimakan sendiri. Indeks glisemik (GI) yang rendah boleh membantu ibu mengelakkan berat badan berlebihan semasa mengandung.

Apabila anda mempertimbangkan susu untuk ibu-ibu mengandung, pertimbangkan juga asal usul susu dan proses pembuatan. Proses pembuatan Friso® Gold Mum mengekalkan nutrien semula jadi susu untuk memberikan anda apa yang anda perlukan dalam perjalanan kehamilan anda. Friso® Gold Mum bertujuan untuk menjadi alternatif susu anda semasa mengandung dan tempoh penyusuan. Ketahui lebih lanjut hari ini!

 

 

Rujukan

 1. Calcium. (2022). Retrieved 14 June 2022, from
  https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/
 2. Vitamin D. (2022). Retrieved 14 June 2022, from
  https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
 3. B Vitamins. (2022). Retrieved 14 June 2022, from
  https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/vitamin-b/
 4. Milk, nonfat, fluid, with added vitamin A and vitamin D (fat free or skim) (2022). Retrieved 14 June 2022, from
  https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171269/nutrients
 5. 1% LOW FAT MILK. (2022). Retrieved 14 June 2022, from
  https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/489011/nutrients
 6. 2% MILK. (2022). Retrieved 14 June 2022, from
  https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/684918/nutrients
 7. Milk, whole. (2022). Retrieved 14 June 2022, from
  https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097512/nutrients
 8. Cow's milk and children: MedlinePlus Medical Encyclopedia. (2022). Retrieved 14 June 2022, from
  https://medlineplus.gov/ency/article/001973.htm

Frisomum Gold ® with DualCare+™ for pregnant women and lactating mum

Susu Tepung Untuk Ibu Mengandung Friso® Gold Mum dengan DualCare+™: Rakan Terbaik Setiap Bakal Ibu

Susu tepung terbaik menyokong ibu mengandung dan anak kecil dengan semua nutrien-nutrien penting untuk perjalanan anda melalui kehamilan dan penyusuan. Ketahui bagaimana Friso® Gold Mum boleh membantu anda hari ini!