Langkau ke kandungan utama
Encourage to eat vegetables to ensure good digestive system

8 Petua Untuk Meningkatkan Sistem Penghadaman Anak Anda

Tabiat pemakanan yang buruk boleh menyebabkan masalah dalam sistem penghadaman anak anda. Teruskan membaca untuk mengetahui cara anda boleh membantu mereka menigkatkan sistem penghadaman mereka. Kami telah menyediakan beberapa petua mudah untuk anda ikuti, termasuk perubahan yang perlu dilakukan pada diet dan gaya hidup harian anak anda.

Petua Menggalakkan Sistem Penghadaman Kanak-kanak

Various types of vegetables on table

1. Lebihkan serat!

Makanan kaya serat seperti bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran boleh menguatkan sistem penghadaman. Kanak-kanak kecil berumur satu hingga tiga tahun harus mengambil 19g serat setiap hari, jadi lebihkan makanan seperti epal, raspberi dan roti bijirin penuh untuk anak anda.

Rujukan: 
Institut Perubatan, Lembaga Nutrisi dan Pemakanan. Pengambilan Rujukan Pemakanan untuk tenaga, karbohidrat, serat, lemak, protein dan asid amino. Washington, DC: National Academy Press; 2002/2005.

Father playing football with kid in the garden

2. Bersenam

Senaman bukan sahaja bagus untuk kesejahteraan keseluruhan anak anda, ia juga merupakan aspek penting kesihatan penghadaman. Senaman untuk anak anda harus ringan dan menyeronokkan, tetapi pastikan mereka aktif - ini akan menggalakkan pergerakan makanan melalui saluran gastro-usus anak anda dan akan membantu penghadaman.

Kid drinking a glass of Friso® Gold Step 3 formula milk

3. Teruskan penghidratan

Terutamanya benar dalam iklim tropika kita di mana kanak-kanak lebih terdedah kepada peluh dan kehilangan cecair badan, penghidratan adalah kunci untuk memastikan semuanya berjalan lancar. Untuk menjadikan segelas air itu lebih menarik kepada anak anda, tambahkan buah-buahan segar seperti limau atau beri untuk memberikannya lebih rasa. Anda juga boleh memberi anak anda susu formula untuk menambah baik sistem penghadaman untuk lebih kekuatan dalaman.

Various sizes of fruits displaying on table

4. Kerapkan pengambilan makanan dalam bahagian yang lebih kecil

Satu lagi petua popular untuk sistem penghadaman yang baik dan kuat adalah dengan mengambil hidangan yang lebih kecil serta lebih kerap sepanjang hari. Dengan cara ini, anak anda akan kurang berkemungkinan mengalami ketidakselesaan yang disebabkan oleh perut kembung dan juga kurang berkemungkinan membebankan sistem penghadamannya dengan mengambil makanan yang banyak.

Kid grabbing corn on plate

5. Jangan makan berlebihan

Berikut adalah petua seterusnya: Pantau tabiat pemakanan anak anda dan pastikan dia tidak makan terlalu cepat dan berlebihan. Apabila makan di luar, bahagikan makanan dengan pinggan hidangan, supaya anak anda tidak terlalu memakan hidangan yang terlalu banyak yang boleh menyukarkan sistem penghadaman menjalankan tugasnya.

Kid having corn to ensure sufficient of nutrient

6. Lebihkan enzim

Badan kita menghasilkan enzim untuk membantu pencernaan makanan. Enzim ini juga boleh didapati dalam air liur kita, itulah sebabnya anda harus sentiasa menggalakkan pengunyahan menyeluruh untuk mendapatkan semua makanan itu diliputi dalam enzim. Pilihan semula jadi lain boleh didapati dalam makanan seperti betik, mangga, madu dan nanas.

Nutitious vegetables for children to ensure good digestion

7. Makanan yang perlu dielakkan

Bercakap tentang menambahbaik sistem penghadaman, terdapat makanan yang harus dielakkan oleh anak kecil anda. Makanan yang diproses seperti makanan dalam tin segera atau snek manis biasanya kekurangan nutrien-nutrien seperti serat dan enzim. Makanan ini juga penuh dengan lemak trans dan bahan pengawet lain yang tidak bermanfaat untuk kesihatan keseluruhan jika dimakan secara kerap. Cuba tambahkan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk anak anda – saluran penghadamannya akan berterima kasih kepada anda.

Regular excercise for kid such as swimming

8. Memupuk melalui teladan

Pada penghujung hari, kanak-kanak belajar melalui teladan. Jadi daripada hanya memberitahu mereka bagaimana untuk memperbaiki sistem penghadaman mereka, tunjukkan kepada mereka dan galakkan mereka untuk mengikuti anda. Makanlah makanan yang berkhasiat sebanyak mungkin dan jadikan senaman sebagai aktiviti keluarga - tabiat ini bermanfaat untuk orang dewasa dan juga untuk kanak-kanak. Selain itu, tabiat ini akan membantu anda untuk merapatkan hubungan dengan anak anda dan menjadikan kehidupan yang sihat sebagai aspek penting dalam kehidupan keluarga anda.

5 tanda anak anda mempunyai sistem penghadaman yang sihat

Sekarang anda mungkin tertanya-tanya, apakah yang berlaku selepas anak anda membuat perubahan diet dan gaya hidup ini? Adakah terdapat cara anda boleh menilai sama ada sistem penghadaman anda telah bertambah baik dan menjadi lebih kuat? Ya ada, dan berikut adalah lima jawapan terbaik untuk anda:

1. Buang air besar yang kerap

Secara ringkasnya, ini bermakna anak anda kerap membuang air besar secara teratur. Mengapa ini tanda sistem penghadaman yang baik? Ia adalah kerana sistem penghadaman mampu memecahkan makanan dengan betul dan menyerap nutrien-nutriennya.

2. Meningkatkan selera dan minat terhadap makanan

Selepas mengikuti petua kami untuk sistem penghadaman yang baik, anak anda mungkin mengalami selera makan yang bertambah baik secara keseluruhan. Ini bermakna bahawa mereka akan mengidamkan makanan lebih daripada sebelumnya, dan akan lebih gembira untuk memakan bahagian yang betul.

3. Tahap tenaga yang baik

Makanan adalah seperti bahan api untuk badan, dan apabila sistem penghadaman kuat dan sihat, anak anda secara semula jadi akan mempunyai tahap tenaga yang lebih baik daripada sebelumnya.

4. Penambahan berat badan yang sihat

Jika anda tidak tahu, masalah penghadaman boleh menyebabkan penurunan berat badan kerana penyerapan makanan yang lemah. Begitu juga, sistem penghadaman yang sihat akan menggalakkan penambahan berat badan yang sihat.

5. Mengurangkan kemungkinan kembung perut yang berlebihan

Sistem penghadaman yang lemah boleh menyebabkan sembelit, dan perut kembung adalah salah satu gejala yang kerap berlaku. Sebaik sahaja sistem penghadaman anak anda bertambah baik, gejala perut kembung akan berkurangan.

 

3 kategori makanan yang bagus untuk sistem penghadaman yang sihat

Bercakap tentang makanan yang perlu dielakkan, berikut adalah beberapa kumpulan makanan yang perlu anda perkenalkan kepada anak anda untuk sistem penghadaman yang lebih kuat:

1. Makanan kaya serat

Serat bertanggungjawab secara langsung untuk pergerakan usus yang sihat, dan boleh didapati dalam makanan seperti kekacang, pelbagai buah beri dan bijirin penuh.

2. Protein

Protein adalah yang kedua dalam senarai, dan ia terdiri daripada makanan seperti daging tanpa lemak, ikan dan makanan laut serta ayam.

3. Buah-buahan rendah gula

Jika anda tidak tahu, sesetengah buah-buhan mengandungi lebih banyak kandungan gula semulajadi daripada yang lain, seperti epal dan anggur. Untuk meningkatkan sistem penghadaman anak anda, tingkatkan pengambilan buah-buahan rendah gula seperti limau dan limau nipis, avokado dan tembikai.

Cuba Friso® Gold Step 3 dan ® Gold Step 4.Dibuat dengan susu yang diproses hanya sekali dengan Teknologi LocNutri™, Friso® Gold menggabungkan kebaikan alam semula jadi dengan sains untuk memberikan anda susu yang mudah dihadam dengan lebih daripada 50 nutrien-nutrien penting6 untuk bantu tumbesaran anak anda agar lebih kuat dari dalam.​ Friso® Gold mengandungi NOVAS™ Signature Milk dengan molekul kecil semulajadi dan struktur yang lembut, tidak mempunyai sukrosa atau perisa tambahan, dan kini mengandungi prebiotik 2'-FL serta GOS untuk penghadaman yang mudah supaya anak anda boleh menjadi lebih kuat dari dalam. Ia adalah penting agar anak anda mempunyai sistem penghadaman yang baik bukan sahaja untuk keselesaan mereka tetapi juga untuk mengelakkan komplikasi pada masa depan mereka. Anda boleh meminta sampel: Cuba pek percubaan 1 hari percuma atau diskaun 50% untuk pek percubaan 6 hari.

Friso® Gold 3

Friso® Gold 3 dirumus khas untuk kanak-kanak berumur 1 hingga 3 tahun. Ia mengandungi nutrien-nutrien yang mudah dihadam yang membolehkan mereka mengalami kehidupan sepenuhnya dari awal bersama anda.

DHA, AA, Omega 3&6 - Untuk merangsang pembelajaran & pertumbuhan mental. DHA penting untuk perkembangan visual dan kognitif yang optimum1. AA diiktiraf kerana peranan utamanya untuk kesihatan, kognisi dan perkembangan optimum2. Asid lemak Omega 3 dan 6 penting untuk perkembangan normal otak, sistem saraf, organ deria dan kecerdasan3.

Kalsium, Protein, Vitamin & Mineral - Pertumbuhan otot dan tulang. Kalsium membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan normal tulang dan gigi. Protein adalah penting untuk tumbesaran, perkembangan dan penyembuhan badan anak anda4. Vitamin-vitamin dan mineral-mineral adalah penting untuk pertumbuhan dan metabolisme5.

2'-FL, GOS, Nukleotida & Bifido Lactis - Membantu menyerap nutrien-nutrien penting & membina sistem imun yang kuat. 2'-FL dan GOS ialah prebiotik yang boleh membantu masalah sembelit dan banyak lagi6. Nukleotida menggalakkan pertumbuhan gastro-usus dan imunologi yang sihat untuk kanak-kanak kecil7. Bifido Lactis penting untuk pencegahan cirit-birit serta kematangan imun dan usus8.

Friso® Gold 4 - Dirumus untuk Kanak-kanak Berumur 3 Tahun ke atas

Dirumus khas untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas, Friso®

DHA, AA, Omega 3&6 - Untuk merangsang pembelajaran & pertumbuhan mental. DHA penting untuk perkembangan visual dan kognitif yang optimum1. AA diiktiraf kerana peranan utamanya untuk kesihatan, kognisi dan perkembangan optimum2. Asid lemak Omega 3 dan 6 penting untuk perkembangan normal otak, sistem saraf, organ deria dan kecerdasan3.

Kalsium, Protein, Zat Besi, Kuprum, Vitamin A dan K1 - Nutrien-nutrien ini memberikan pertumbuhan pesat otot dan tulang, serta penglihatan yang sihat untuk menyediakan badan untuk belajar apabila kanak-kanak berumur 4 tahun memulakan pendidikan prasekolah mereka. Kalsium membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan normal tulang dan gigi. Protein adalah penting untuk tumbesaran, perkembangan dan penyembuhan badan anak anda4. Apabila kuprum digabungkan dengan zat besi, ia membolehkan badan membina sel darah merah serta mengekalkan tulang, saluran darah, saraf, dan sistem imun yang sihat9.Vitamin A meningkatkan fungsi penglihatan dan imun10. Vitamin K1 membantu membuat protein lain dalam badan yang penting untuk kesihatan darah, tulang dan buah pinggang serta boleh didapati dalam sayur-sayuran hijau berdaun gelap11.

2'-FL, GOS, Nukleotida & Bifido Lactis - Membantu menyerap nutrien-nutrien penting & membina sistem imun yang kuat. 2'-FL dan GOS ialah prebiotik yang boleh membantu masalah sembelit dan banyak lagi6. Nukleotida boleh menggalakkan pertumbuhan gastrousus dan imunologi yang sihat pada kanak-kanak kecil7. Bifido Lactis penting untuk pencegahan cirit-birit serta kematangan imun dan usus8.

References:

  1. Kuratko, C. N., Barrett, E. C., Nelson, E. B., & Salem, N., Jr (2013). The relationship of docosahexaenoic acid (DHA) with learning and behavior in healthy children: a review. Nutrients, 5(7), 2777–2810. https://doi.org/10.3390/nu5072777 
  2. Salas Lorenzo, I., Chisaguano Tonato, A. M., de la Garza Puentes, A., Nieto, A., Herrmann, F., Dieguez, E., Castellote, A. I., López-Sabater, M. C., Rodríguez-Palmero, M., & Campoy, C. (2019). The Effect of an Infant Formula Supplemented with AA and DHA on Fatty Acid Levels of Infants with Different FADS Genotypes: The COGNIS Study. Nutrients, 11(3), 602. https://doi.org/10.3390/nu11030602 
  3. Organic's Best. (2020, July 24). Why is omega 3 and omega 6 so important for babies? Organic's Best. Retrieved October 10, 2022, from https://organicsbestshop.com/blogs/organicsbestclub/why-omega-3-omega-6-is-important-for-babies#:~:text=Omega%203%20and%206%20fatty,the%20first%20months%20after%20birth.
  4. The importance of protein for children's growth - baby & child nutritionist. SR Nutrition. (2022, February 28). Retrieved October 10, 2022, from https://www.srnutrition.co.uk/2020/07/the-importance-of-protein-for-childrens-growth/#:~:text=Protein%20is%20essential%20for%20your,vitamin%20D%2C%20calcium%20and%20selenium. 
  5. Fanaro S, Boehm G, Garssen J, Knol J, Mosca F, Stahl B, Vigi V. Galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides as prebiotics in infant formulas: a review. Acta Paediatr Suppl. 2005 Oct;94(449):22-6. doi: 10.1111/j.1651-2227.2005.tb02150.x. PMID: 16214761. 
  6. Benefits of nucleotides for babies and toddlers. Einmik. (2018, November 9). Retrieved October 11, 2022, from https://www.einmilk.com/benefits-of-nucleotides-for-babies-and-toddlers/ 
  7. Baglatzi, L., Gavrili, S., Stamouli, K., Zachaki, S., Favre, L., Pecquet, S., Benyacoub, J., & Costalos, C. (2016). Effect of Infant Formula Containing a Low Dose of the Probiotic Bifidobacterium lactis CNCM I-3446 on Immune and Gut Functions in C-Section Delivered Babies: A Pilot Study. Clinical medicine insights. Pediatrics, 10, 11–19. https://doi.org/10.4137/CMPed.S33096
  8. Ware, M. (2017, October 23). Copper: Health benefits, recommended intake, sources, and risks. Medical News Today. Retrieved October 11, 2022, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165 
  9. Patwal, S. (2022, September 14). Vitamin A for kids: Right dosage, benefits & side effects. MomJunction. Retrieved October 11, 2022, from https://www.momjunction.com/articles/health-benefits-of-vitamin-a-for-children_0092460/#:~:text=Vitamin%20A%20supplements%20reduce%20the,%2Dspecific%20dose%20(9)
  10. Castle, J. (2020, October 2). All about vitamin K for kids. The Nourished Child. Retrieved October 11, 2022, from https://thenourishedchild.com/vitamin-k-kids/ 

Easing Constipation for Children

Sembelit di Kalangan Kanak-Kanak - Punca dan cara mengatasi sembelit

Sembelit dalam kanak-kanak adalah masalah lazim. Ibu bapa haruslah mengetahui makanan apakah yang mengelakkan masalah sembelit. Baca punca & cara merawat selanjutnya.