Langkau ke kandungan utama
Friso® Gold 3 milk powder for good digestion and stronger inside

Menukar Formula Susu: Apa yang Anda Perlu Tahu

Berikut adalah jawapan kepada ibu bapa yang sering bertanya tentang jenama dan jenis formula susu yang berbeza, serta tips menukar susu formula dengan lancar. Ketahui lebih lanjut.

Sebagai ibu bapa, mencari susu formula yang paling sesuai untuk perut kecil anak anda yang masih berkembang boleh menjadi satu tugas yang sukar. Anda perlu membandingkan ramuan setiap jenama dan jenis formula, kemudian berusaha untuk mencari perisa yang sesuai untuk citarasa mereka, sambil mengimbangi kos kewangan. Ini mungkin mengambil sedikit masa untuk belajar dan mencuba, jadi bersabarlah! Ia juga penting untuk mengesahkan dan menyemak cara setiap susu formula diperoleh dan dihasilkan untuk ketenangan fikiran apabila anda ingin memberikan anak anda susu formula yang paling sesuai dan selamat.

Artikel ini mengandungi maklumat tentang jenis susu formula yang berbeza dan nasihat tentang cara peralihan dari satu formula ke formula yang lain dengan lancar. Walaupun kami cuba memastikan garis panduan berikut boleh dipercayai, kami mengesyorkan agar anda mendapatkan sokongan daripada doktor pilihan anda jika anda mempunyai soalan atau kebimbangan yang anda perlu penjelasan. Sebagai contoh, penyakit/keadaan genetik mungkin menjejaskan pilihan pemakanan, dan pakar penjagaan kesihatan boleh mengesyorkan formula berasaskan kacang soya untuk kanak-kanak yang tiada toleransi laktosa.

Adakah Memudaratkan Anak Saya jika Bertukar Formula?

Tidak sama sekali! Susu formula selalunya berasaskan produk susu sedia ada seperti susu lembu atau kambing. Tiada bukti bahawa menukar susu formula berbahaya untuk kanak-kanak, tetapi adalah penting untuk memantau anak anda (pertambahan berat badan, kualiti tidur, dll.) untuk memastikan bahawa susu formula pilihan anda sesuai dengan sistem penghadaman anak anda. Apabila membuat keputusan tentang cara dan bila untuk memilih susu formula yang berkualiti, anda juga harus melihat beberapa bahan berbahaya ini dalam susu formula anak anda:

 1. Melamin
  Melamin kaya dengan nitrogen dan digunakan secara meluas dalam pemprosesan plastik dan pelekat. Melamin digunakan untuk meningkatkan pengeluaran susu dalam lembu tenusu. Susu ini kemudiannya ditemui dalam beberapa susu formula bersama-sama dengan kesan toksin. 4
 2. Soya
  Apabila sensitiviti protein susu berlaku pada anak-anak muda, ibu bapa cenderung untuk mengelakkan formula berasaskan susu dan memilih formula berasaskan soya. Dengan pengecualian kecemasan perubatan, formula soya tidak disyorkan. Ini kerana ia mengandungi fitoestrogen, asid phytic dan genistein yang boleh menyekat nutrien-nutrien penting malah menimbulkan masalah jangka panjang seperti masalah perkembangan. 5
 3. Gluten
  Gluten ialah protein bijirin berasaskan roti. Ia boleh didapati dalam banyak makanan, termasuk rai, gandum, barli, dan beberapa roti. Pada tahun pertama anak anda, sistem penghadaman mereka tidak boleh memproses protein gluten dan ia boleh menyebabkan sembelit dan sakit perut. 6
 4. Bahan pengawet
  Bahan pengawet digunakan untuk memastikan susu formula tidak rosak. Ia tidak semulajadi dan telah diketahui menyebabkan penyakit serius. Ingatlah untuk membaca pakej susu formula anak anda dengan teliti dan perhatikan bahan pengawet dengan nama sulfur dioksida atau "aditif". 7

Berikut adalah beberapa tanda bahawa susu formula semasa anda adalah pilihan yang sesuai. Pertama, anak anda membuang air besar 3 atau lebih sehari. Ini bermakna sistem penghadaman mereka menerima susu formula tersebut. Tanda lain ialah penambahan berat badan. Jika berat badan anak anda meningkat secara berterusan, susu formula yang sedang diguna adalah sesuai. Tambahan pula, anak anda harus menunjukkan pengurangan tanda-tanda kurang selesa seperti menangis dan bergelut. 1

Adakah Boleh Terus Bertukar Formula?

Ya! Oleh kerana kebanyakan susu formula adalah berasaskan susu lembu, ia mudah untuk bertukar dari satu formula ke formula yang lain. Ramai ibu bimbang tentang betapa mudahnya susu tertentu boleh dihadam dan mencari formula yang mudah untuk perut anak mereka. Susu formula Friso® Gold, yang dihasilkan menggunakan Susu NOVAS™ Signature, diimport dari ladang tenusu di Belanda. Setiap formula melalui kawalan rantai yang ketat dari ladang, dengan kod QR TrackEasy dilampirkan pada setiap tin susu supaya sesiapa sahaja boleh mengesan ramuannya kembali ke punca asal mereka. Susu NOVAS™ Signature berasal dari ladang Belanda dengan lebih 150 tahun kepakaran pengeluaran tenusu, dan daripada lembu yang dipilih dan diberi makan khas untuk menghasilkan susu yang berkualiti. Hasilnya ialah susu formula yang membentuk dadih lembut yang lebih kecil berbanding jenama lain. Bersama-sama dengan Teknologi LocNutri™ kami - rawatan haba ringan yang mengekalkan nutrien-nutrien dan protein dalam keadaan semula jadinya - susu formula Friso® Gold kaya dengan nutrien dan mudah dihadam.

Cara Menukar Formula - Langkah demi Langkah

Apabila anda telah memilih susu formula baharu untuk anak anda, alihkan pengambilan susu mereka secara beransur-ansur dalam tempoh satu hingga dua minggu. Jadual berikut menyediakan panduan ringkas tentang cara peralihan daripada formula semasa anda kepada, sebagai contoh, Friso® Gold:

Berikut ialah cara untuk membantu anak anda bertukar kepada Friso® Gold dengan jadual penyusuan yang mudah ini

Switching guide to Friso® Gold 3 milk powder

Jadual Pengambilan Friso® Gold

Tiada peraturan tegas untuk kelajuan peralihan anak anda. Kelajuan akan bergantung pada penerimaan mereka dengan setiap peralihan susu formula. Anda boleh mula perlahan dan mempercepatkan menjelang penghujung, atau meratakan perubahan sehingga peralihan telah selesai.

Berapa lama masa yang biasanya diambil untuk penyesuaian

Beri anak anda kira-kira seminggu untuk menyesuaikan diri dengan susu formula baharu mereka. Sesetengah akan menyesuaikan diri serta-merta manakala yang lain mungkin mengalami perubahan dalam corak najis, gas, atau meludah sehingga mereka terbiasa dengan formula baharu. Jika anda mempunyai soalan atau kebimbangan, semak dengan pakar pediatrik anda. 9

Kesan Sampingan Mengubah Formula Susu

Jika anda menukar kepada formula jenama yang sama, tidak sepatutnya ada sebarang kesan sampingan yang besar. Sesetengah mungkin tidak menyukai rasa baru atau mungkin tidak biasa dengannya dan meludahkannya. Konsistensi najis mungkin berubah. Ia boleh mengambil masa seminggu atau lebih untuk menyesuaikan diri dengan perubahan formula tetapi jika simptom-simptom tidak menyebabkan banyak kesusahan, adalah baik untuk memberi lebih sedikit masa. Anda juga boleh mengambil perhatian tentang perubahan yang anak anda alami semasa pertukaran. 3

Tips untuk Penukaran Formula dengan Lancar

Baca dan ikut arahan membancuh pada tin atau pek sampel susu formula yang anda gunakan. Setiap jenama dan jenis susu formula mempunyai kaedah pencairannya sendiri dan mungkin memerlukan nisbah air-ke-susu tepung yang berbeza. Tidak digalakkan untuk mencampurkan susu tepung daripada dua atau lebih jenama dalam satu botol.

Perhatikan anak anda semasa anda menukar susu formula mereka. 24 jam pertama selepas mereka melengkapkan peralihan mereka kepada susu formula baharu akan memberi anda petunjuk tentang keberkesanan formula baharu itu untuk mereka.

Sekarang, bolehkah anda menukar jenama susu formula? Gejala ini mungkin menunjukkan bahawa anda mungkin perlu menukarnya kepada jenama atau kategori formula yang berbeza:

 • Gas berlebihan
 • Sembelit atau sakit perut
 • Cirit-birit
 • Muntah atau meludah berlebihan

Perubahan kecil dalam tabiat pembuangan air besar anak anda (seperti kekerapan, tekstur dan warna najis mereka) biasanya boleh diterima kerana jumlah bahan tambahan seperti zat besi dan prebiotik mungkin berbeza dari satu jenama ke jenama lain. Sesetengah masalah tidak timbul serta-merta, jadi anda disyorkan supaya membenarkan anak anda menggunakan satu jenis dan jenama susu formula selama sekurang-kurangnya seminggu untuk melihat kesannya terhadap sistem penghadaman dan pergerakan usus anak anda sebelum beralih kepada formula lain.

Bersabarlah dalam prosesnya wahai ibu dan ayah. Pilihan susu anak anda mungkin berubah apabila mereka meningkat usia dan mengenali lebih banyak perisa, antara sebab lain. Setiap gelas yang anda cuba akan membawa anda lebih dekat untuk mencari formula yang sesuai untuk anak anda. Semua formula Friso® Gold — Friso® Gold 3 dan Friso® Gold 4 — memelihara nutrien-nutrien semulajadi susu untuk memberikan anak anda apa yang mereka perlukan untuk perkembangan keseluruhan mereka. Ketahui lebih lanjut tentang formula yang terbaik dan berapa lama sus formula bertahan?

Anda mungkin tertanya-tanya, "bolehkah saya menukar formula tanpa nasihat doktor?" Anda boleh tetapi adalah lebih selamat untuk mempunyai doktor yang bersedia sekiranya anda memerlukan nasihat. Jika anak anda menghadapi masalah menukar formula, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda atau hubungi Friso® Gold Careline di 1800-81-3854 untuk mendapatkan sokongan, tersedia setiap hari Isnin hingga Jumaat, dari 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Beli Terus di Friso® Gold Malaysia

Reference

 1. Reflux in Infants: MedlinePlus. (2017). Retrieved 22 May 2022, from https://medlineplus.gov/refluxininfants.html
 2. Choosing a Baby Formula. (2022). Retrieved 22 May 2022, from https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/formula-feeding/Pages/Choosing-an-Infant-Formula.aspx
 3. Baby Formula Side Effects | Benefits and Risks of Baby Formulas. (2022). Retrieved 26 May 2022, from https://www.drugwatch.com/baby-formula/side-effects/#:~:text=Side%20Effects%20of%20Changing%20Baby%20Formulas&text=Signs%20a%20baby%20isn't,congestion%20or%20wheezing%20after%20eating.
 4. Chan, E. Y., Griffiths, S. M., & Chan, C. W. (2008). Public-health risks of melamine in milk products. Lancet (London, England), 372(9648), 1444–1445. https://bit.ly/3xpmG2phttps://doi.org/10.1016/S0140-6736(08)61604-9
 5. Concerns for the use of soy-based formulas in infant nutrition. (2009). Paediatrics & child health, 14(2), 109–118.
 6. Hård Af Segerstad, E. M., Lee, H. S., Andrén Aronsson, C., Yang, J., Uusitalo, U., Sjöholm, I., Rayner, M., Kurppa, K., Virtanen, S. M., Norris, J. M., Agardh, D., & TEDDY Study Group (2018). Daily Intake of Milk Powder and Risk of Celiac Disease in Early Childhood: A Nested Case-Control Study. Nutrients, 10(5), 550. https://doi.org/10.3390/nu10050550
 7. Trasande, L., Shaffer, R. M., Sathyanarayana, S., & COUNCIL ON ENVIRONMENTAL HEALTH (2018). Food Additives and Child Health. Pediatrics, 142(2), e20181410. https://doi.org/10.1542/peds.2018-1410
 8. Pediatric Partners. (2022). Retrieved 23 May 2022, from https://pediatricpartnerskc.com/Education/Feeding/FEEDING-YOUR-4-MONTH-OLD
 9. Switching baby formula— Everything you need to know about how to switch from one baby formula to another - Milk Drunk. (2022). Retrieved 23 May 2022, from https://milk-drunk.com/how-long-does-it-take-for-a-baby-to-adjust-to-formula-change-switch/

Toddler drinking formula milk

Susu formula yang sesuai untuk kanak-kanak mengikut umur

Pelbagai susu tepung dibekalkan untuk kanak-kanak pada umur yang berbeza. Ketahui jenis susu formula yang sesuai untuk anak anda mengikut umur. Baca di sini.