Langkau ke kandungan utama
Jenis_Vitamin_1

Jenis Vitamin Meningkatkan Kesihatan Kanak-kanak

Vitamin penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak. Lihat artikel ini untuk memahami berbagai jenis vitamin dan manfaatnya. Ketahui di sini.

Vitamin yang diperlukan oleh kanak-kanak

Kanak-kanak memerlukan diet seimbang yang merangkumi pelbagai jenis makanan untuk memastikan mereka mendapat vitamin dan mineral terbaik untuk perkembangan yang sihat. Dalam sesetengah kes, pakar pediatrik mungkin mengesyorkan suplemen vitamin untuk memenuhi keperluan pemakanan tertentu, terutamanya jika kanak-kanak mempunyai alergi atau kekurangan nutrien. Sentiasa berbincang dengan pakar penjagaan kesihatan untuk mendapatkan nasihat pemakanan untuk anak anda. Antara vitamin terbaik untuk anak anda ialah:

 

Vitamin A

 • Fungsi: Penting untuk mata (penglihatan) anak anda, sistem imun yang sihat, dan pertumbuhan dan perkembangan keseluruhan¹ .
 • Sumber makanan: Lobak merah, ubi keledek, bayam, kangkung, mangga, aprikot dan produk tenusu seperti susu dan keju¹ .

 

Vitamin B (Terdapat beberapa vitamin B, termasuk B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, dan B12)

 • Fungsi: Vitamin ini memainkan pelbagai peranan dalam metabolisme tenaga, perkembangan otak, dan pembentukan sel darah merah².
 • Sumber makanan: Vitamin B yang berbeza terdapat dalam makanan yang berbeza. Contohnya, B1 ditemui dalam bijirin penuh, B2 dalam produk tenusu, B3 dalam daging dan ayam, B6 dalam pisang, B9 (folat) dalam sayur-sayuran berdaun, dan B12 dalam produk haiwan seperti daging, telur dan tenusu².

 

Vitamin C

 • Fungsi: Vitamin C menyumbang kepada penyerapan zat besi daripada makanan.³
 • Sumber makanan: Buah sitrus (oren, limau), strawberi, kiwi, lada benggala, dan brokoli adalah sumber vitamin C yang kaya³.

 

Vitamin D

 • Fungsi: Penting untuk penyerapan kalsium dan fosforus, menggalakkan tulang dan gigi yang kuat, dan menyokong sistem imun.
 • Sumber makanan: Walaupun sukar untuk mendapatkan vitamin D yang mencukupi daripada makanan sahaja, beberapa sumber pemakanan termasuk produk tenusu yang diperkaya, ikan berlemak seperti salmon dan makarel, dan kuning telur. Walau bagaimanapun, badan juga boleh menghasilkan vitamin D apabila kulit terdedah kepada cahaya matahari.

 

Nutrien tambahan untuk kesihatan anak anda

Selain daripada vitamin-vitamin yang disenaraikan, nutrien lain yang baik untuk kesihatan anak anda adalah:

 

Zat besi

 • Fungsi: Zat besi adalah penting untuk tumbesaran anak anda. Ia juga menyokong perkembangan kognitif.
 • Sumber makanan: Zat besi boleh didapati dalam kedua-dua sumber haiwan dan tumbuhan. Sumber zat besi haiwan termasuk daging tanpa lemak seperti daging lembu dan ayam. Sumber zat besi tumbuhan termasuk lentil, kekacang, tauhu, bijirin yang diperkaya, bayam dan buah-buahan kering seperti kismis.

 

Kalsium

 • Fungsi: Kalsium adalah penting untuk membina tulang dan gigi yang kuat, serta menyokong fungsi saraf dan pengecutan otot21.
 • Sumber makanan: Produk tenusu seperti susu, yogurt, dan keju adalah sumber kalsium yang kaya. Sumber lain termasuk sayur-sayuran berdaun (kangkung), brokoli dan bijirin21.

 

Protein

 • Fungsi: Protein adalah penting untuk tumbesaran, pembaikan tisu, dan pengeluaran enzim dan hormon. Ia adalah komponen penting otot, organ, dan sistem imun22.
 • Sumber makanan: Protein boleh didapati dalam kedua-dua sumber haiwan dan tumbuhan. Sumber haiwan termasuk daging tanpa lemak, ayam, ikan, telur dan produk tenusu. Sumber berasaskan tumbuhan termasuk tauhu, tempe, kekacang (kacang, lentil, kacang ayam), dan bijirin penuh seperti quinoa22.

 

Apa yang harus dipertimbangkan sebelum memberi anak anda vitamin

Sebelum memberi anak anda vitamin, ia adalah penting untuk mempertimbangkan beberapa faktor terdahulu. Memastikan kesihatan dan kesejahteraan anak anda adalah keutamaan, dan ini melibatkan proses membuat keputusan termaklum tentang suplemen vitamin.

 

 • Rujuk doktor pakar kanak-kanak

Rujuk dengan doktor anak anda sebelum memberi mereka sebarang vitamin atau suplemen. Pakar pediatrik boleh menilai keperluan khusus anak anda dan mengesyorkan jenis dan dos vitamin yang betul. Mereka akan mempertimbangkan kesihatan keseluruhan anak anda dan sebarang keadaan perubatan untuk memastikan suplemen yang selamat.

 

 • Pertimbangkan umur anak anda

Keperluan vitamin kanak-kanak adalah berbeza mengikut umur mereka. Kanak-kanak kecil seperti anak 1 tahun mungkin mempunyai keperluan vitamin yang berbeza daripada kanak-kanak yang lebih tua. Ikut garis panduan yang bersesuaian dengan umur untuk memilih vitamin yang sesuai untuk peringkat perkembangan anak anda23.

 

Susu Formula - Friso® Gold 3

Friso® Gold 3 adalah susu formula yang dihasilkan dengan vitamin yang diperlukan untuk kebaikan anak kecil yang berumur antara 1 hingga 3 tahun dengan nutrien Mudah Dihadam yang membolehkan mereka boleh menjadi kuat dari dalam supaya mereka dapat menikmati lebih banyak pengalaman bersama anda. Susu tepung Friso® Gold 3 juga baik untuk kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit kerana ia lebih mudah dihadam.

 

DHA, AA, Omega 3&6 - DHA penting untuk perkembangan visual dan kognitif yang optimum6. AA diiktiraf kerana peranan utamanya untuk kesihatan optimum, kognisi dan perkembangan semasa kehidupan awal kanak-kanak7. Asid lemak Omega 3 dan 6 penting untuk perkembangan otak, sistem saraf, organ deria dan kecerdasan8.

 

Kalsium, Protein, Vitamin & Mineral - Pertumbuhan otot dan tulang. Kalsium membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan normal tulang dan gigi. Protein adalah penting untuk pertumbuhan, perkembangan dan pembaikan tisu dalam badan anak anda9. Protein membekalkan asid amino yang diperlukan untuk sintesis protein. Vitamin dan mineral adalah penting untuk pertumbuhan dan metabolisme10.

 

GOS, Nukleotida & Bifido Lactis - Membantu menyerap nutrien-nutrien utama & membina sistem imun yang kuat. GOS ialah prebiotik yang boleh membantu masalah sembelit dan banyak lagi11. Nukleotida boleh menggalakkan pertumbuhan gastrousus dan imunologi yang sihat pada kanak-kanak kecil12. Bifido Lactis penting untuk pencegahan cirit-birit serta kematangan imun dan usus13.

 

Susu Formula - Friso® Gold 4

Friso® Gold 4 diformulasikan untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas dan mengandungi pilihan sokongan nutrisi yang tepat melalui susu tepungnya dan juga baik untuk kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit17 iaitu:

 

DHA, AA, Omega 3&6 - DHA penting untuk perkembangan visual dan kognitif yang optimum6. AA diiktiraf kerana peranan utamanya untuk kesihatan optimum, kognisi dan perkembangan kanak-kanak7. Asid lemak Omega 3 dan 6 penting untuk perkembangan normal otak, sistem saraf, organ deria dan kecerdasan8.

 

Kalsium, Protein, Zat Besi, Kuprum, Vitamin A dan K1 - Nutrien-nutrien dan vitamin ini menyokong pertumbuhan otot dan tulang anak anda yang berumur 3 tahun ke atas, serta meningkatkan kesihatan mata dan penglihatan mereka. Kalsium membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan normal tulang dan gigi. Protein adalah penting untuk pertumbuhan, penyelenggaraan dan pembaikan tisu badan anak anda9. Apabila kuprum digabungkan dengan zat besi, ia membolehkan badan membina sel darah merah serta mengekalkan tulang, saluran darah, saraf, dan sistem imun yang sihat14. Vitamin A meningkatkan penglihatan dan fungsi imun15. Vitamin K1 membantu menghasilkan protein lain dalam badan yang penting untuk kesihatan darah, tulang dan buah pinggang. Ia juga boleh didapati dalam sayur-sayuran hijau berdaun gelap16.

 

GOS, Nukleotida & Bifido Lactis - Membantu menyerap nutrien-nutrien utama & membina sistem imun yang kuat11. GOS ialah prebiotik yang boleh membantu masalah sembelit dan banyak lagi11. Nukleotida boleh menggalakkan pertumbuhan gastrousus dan imunologi yang sihat pada kanak-kanak kecil12. Bifido Lactis penting untuk pencegahan cirit-birit serta kematangan imun dan usus13.

 

Teknologi LocNutri™: Penghadaman Mudah supaya Lebih Kuat Dari Dalam

Cubalah Friso® Gold Step 3 iaitu, susu formula yang dihasilkan untuk kebaikan anak kecil yang berumur antara 1 hingga 3 tahun, dan Friso® Gold Step 4 untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas.  Dihasilkan daripada susu berkualiti tinggi dan diproses sekali sahaja dengan Teknologi LocNutri™ untuk mengekalkan nutrien maksimum, Friso® Gold menggabungkan kebaikan alam semula jadi dengan sains untuk membawa kepada anda susu mudah dihadam dengan lebih daripada 50 nutrien-nutrien penting untuk membantu anak anda membesar lebih kuat dari dalam.​ Ia amat penting untuk anak anda mempunyai penghadaman yang baik dan mengambil vitamin terbaik bukan sahaja untuk keselesaan mereka tetapi juga untuk mengelakkan komplikasi pada masa depan mereka. Anda boleh mendapatkan sampel: Cuba pek percubaan 1 hari percuma atau diskaun 50% untuk pek percubaan 6 hari.

 

Formula Friso® Gold mengekalkan nutrien semulajadi susu untuk memberikan si manja anda apa yang mereka perlukan untuk perkembangan. Ketahui lebih lanjut hari ini!

 

 

 

References

 1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/ 
 2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/vitamin-b/ 
 3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/ 
 4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
 5. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iron/ 
 6. Kuratko, C. N., Barrett, E. C., Nelson, E. B., & Salem, N., Jr (2013). The relationship of docosahexaenoic acid (DHA) with learning and behavior in healthy children: a review. Nutrients, 5(7), 2777–2810. https://doi.org/10.3390/nu5072777
 7. Salas Lorenzo, I., Chisaguano Tonato, A. M., de la Garza Puentes, A., Nieto, A., Herrmann, F., Dieguez, E., Castellote, A. I., López-Sabater, M. C., Rodríguez-Palmero, M., & Campoy, C. (2019). The Effect of an Infant Formula Supplemented with AA and DHA on Fatty Acid Levels of Infants with Different FADS Genotypes: The COGNIS Study. Nutrients, 11(3), 602. https://doi.org/10.3390/nu11030602
 8. Organic's Best. (2020, July 24). Why is omega 3 and omega 6 so important for babies? Organic's Best. Retrieved October 10, 2022, from https://organicsbestshop.com/blogs/organicsbestclub/why-omega-3-omega-6-is-important-for-babies#:~:text=Omega%203%20and%206%20fatty,the%20first%20months%20after%20birth 
 9. The importance of protein for children's growth - baby & child nutritionist. SR Nutrition. (2022, February 28). Retrieved October 10, 2022, from https://www.srnutrition.co.uk/2020/07/the-importance-of-protein-for-childrens-growth/#:~:text=Protein%20is%20essential%20for%20your,vitamin%20D%2C%20calcium%20and%20selenium 
 10. Singh, Harinder & Marjina, & Singh, Amandeep & Sharma, Deepak & Singh, Gurmeet. (2020). Role of Mineral and Vitamin for Infant, Toddler and Pregnant Women. 19. 107-115.
 11. Fanaro S, Boehm G, Garssen J, Knol J, Mosca F, Stahl B, Vigi V. Galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides as prebiotics in infant formulas: a review. Acta Paediatr Suppl. 2005 Oct;94(449):22-6. doi: 10.1111/j.1651-2227.2005.tb02150.x. PMID: 16214761.
 12. Benefits of nucleotides for babies and toddlers. Einmik. (2018, November 9). Retrieved October 11, 2022, from https://www.einmilk.com/benefits-of-nucleotides-for-babies-and-toddlers/ 
 13. Baglatzi, L., Gavrili, S., Stamouli, K., Zachaki, S., Favre, L., Pecquet, S., Benyacoub, J., & Costalos, C. (2016). Effect of Infant Formula Containing a Low Dose of the Probiotic Bifidobacterium lactis CNCM I-3446 on Immune and Gut Functions in C-Section Delivered Babies: A Pilot Study. Clinical medicine insights. Pediatrics, 10, 11–19. https://doi.org/10.4137/CMPed.S33096 
 14. Ware, M. (2017, October 23). Copper: Health benefits, recommended intake, sources, and risks. Medical News Today. Retrieved October 11, 2022, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165 
 15. Patwal, S. (2022, September 14). Vitamin A for kids: Right dosage, benefits & side effects. MomJunction. Retrieved October 11, 2022, from
 16. Castle, J. (2020, October 2). All about vitamin K for kids. The Nourished Child. Retrieved October 11, 2022, from https://thenourishedchild.com/vitamin-k-kids/
 17. https://www.frisogold.com.my/guides/what-causes-constipation-and-how-to-treat 
 18. Ware, M. (2017, October 23). Copper: Health benefits, recommended intake, sources, and risks. Medical News Today. Retrieved October 11, 2022, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165 
 19. Patwal, S. (2022, September 14). Vitamin A for kids: Right dosage, benefits & side effects. MomJunction. Retrieved October 11, 2022, from
 20. Castle, J. (2020, October 2). All about vitamin K for kids. The Nourished Child. Retrieved October 11, 2022, from https://thenourishedchild.com/vitamin-k-kids/
 21. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/ 
 22. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/protein 
 23. https://www.webmd.com/health-insurance/features/family-vitamins 

Eating right starts now_1.png

Makanan yang Berkhasiat untuk Kanak-kanak

Makanan yang berkhasiat adalah penting untuk kanak-kanak kerana ia membantu memastikan pertumbuhan dan perkembangan yang sihat dan optimum. Makanan yang berkhasiat penting untuk menyokong pertumbuhan, meningkatkan imuniti, meningkatkan penumpuan dan pencapaian pembelajaran, mencegah obesiti dan mewujudkan corak pemakanan sihat untuk kanak-kanak.