Langkau ke kandungan utama
pregnant-woman-cooking-healthy-food

Apakah Makanan Yang Sesuai Untuk Ibu Hamil?

Mengandung adalah pengalaman yang indah, tetapi apabila anda mula bergelar ibu, peranan anda juga semakin berkembang walaupun si kecil belum lagi lahir. Ia adalah amat penting bagi ibu hamil untuk menjaga pemakanan yang seimbang dan sihat. Pemakanan yang baik adalah asas untuk kesihatan ibu dan pertumbuhan anak dalam rahim. Artikel ini akan membincangkan maklumat penting mengenai diet yang sesuai untuk ibu mengandung dan mengenal pasti kategori makanan dan nutrien yang diperlukan bagi perkembangan janin yang sihat.

Diet yang Seimbang

Makanan yang dimakan oleh anda sebagai seorang ibu mengandung memainkan peranan yang kritikal dalam perkembangan anak anda. Untuk memastikan pemakanan yang seimbang, anda harus menyertakan pelbagai kategori makanan dalam diet harian. Ibu-ibu mengandung perlu menambahkan kategori berikut dalam pemakanan seharian untuk membekalkan tenaga untuk diri mereka dan anak dalam kandungan4:

 

 • Karbohidrat wholegrain - Nasi, bijirin atau roti.
 • Produk tenusu - Susu, keju, dadih atau yogurt.
 • Sayur-sayuran - Sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin A dan C, sebaik-baiknya makanlah sayur yang beraneka warna untuk mendapat semua jenis vitamin.
 • Buah-buahan - Pilih buah-buahan yang kaya dengan vitamin A dan C seperti buah sitrus dan buah beri.
 • Protein - Ikan, daging, ayam, telur dan kekacang.

 

Tetapi pastikan anda jangan makan berlebihan walaupun berbadan dua, dan mengamalkan pemakanan yang seimbang.

 

Selain itu, ramai yang berfikir bahawa makanan untuk ibu hamil perlu rendah lemak. Sebaliknya, ibu-ibu hamil perlu memasukkan lemak yang baik dalam diet seperti minyak zaitun, minyak kelapa, minyak hati ikan kod, mentega, dan kacang. Lemak yang baik seperti lemak tidak tepu digalakkan dimasukkan ke dalam diet untuk ibu mengandung kerana ia mempunyai faedah seperti membekalkan anda dengan tenaga yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti harian, melindungi organ anda, membantu badan anda menyerap vitamin tertentu, dan menghasilkan hormon yang diperlukan2.

 

Makanan Kaya Nutrien

Asid folik, folat, kalsium, zat besi, dan protein adalah nutrien penting yang diperlukan semasa hamil.

 

 • Asid folik membantu mencegah kecacatan tabung saraf pada anak dalam rahim1.
 • Folat membantu dalam pembentukan sel darah merah1.
 • Kalsium adalah penting untuk perkembangan tulang anak anda dan protein pula adalah penting untuk membantu dalam pembentukan tisu dan otot anak dalam kandungan1.
 • Zat besi adalah untuk mencegah anemia semasa mengandung1. Anda boleh mendapat nutrien-nutrien tersebut daripada makanan seperti:
 • Asid folik - Sayuran berdaun hijau, hati dan kekacang.
 • Kalsium - Susu, keju, produk kacang soya, dadih atau yogurt, sayur-sayuran berdaun hijau.
 • Zat besi - Hati, daging tanpa lemak dan kekacang.
 • Vitamin A - Hati, susu, telur, sesetengah buah beri.
 • Vitamin C - Buah sitrus dan buah-buahan berwarna oren seperti betik, oren dan limau.

 

Serat pula membantu penghadaman dan boleh membantu mencegah sembelit. Wanita hamil disarankan mengamalkan pemakanan tinggi serat dengan memakan 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari3. Ketika mengandung, pengekalan hidrasi itu sangat penting. Air bukan sahaja boleh membantu mengatasi gejala sembelit, ia juga boleh mengurangkan kemungkinan berasa mual, dan peningkatan berat badan semasa hamil. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari untuk menjaga tahap hidrasi yang baik.

 

Hidrasi dan Suplemen

Ibu hamil juga sebaiknya berbincang dengan doktor mengenai pengambilan suplemen, seperti vitamin pra-natal. Suplemen ini memastikan anda mendapat semua nutrien yang diperlukan, lebih lagi jika diet anda kurang seimbang. Frisomum® Gold adalah satu pilihan minuman untuk ibu hamil yang baik untuk anda. Ia adalah susu formula yang dirumus khusus untuk kehamilan dan penyusuan kerana mempunyai nutrien diperlukan untuk ibu dan anak membesar dengan kuat dan sihat.

 

Frisomum® Gold – Susu Formula kami untuk kehamilan anda

Minuman susu formula untuk ibu hamil sering disyorkan kerana ia membantu mengimbangi keperluan pemakanan anda dan anak anda terutamanya pada permulaan kehamilan anda. Kami telah merumuskan Frisomum® Gold dengan mengambil kira ibu dan anak, dan formula Dual Care+ yang unik menyokong anda dalam perjalanan kehamilan anda.

 

Diet yang seimbang sangat penting untuk ibu hamil kerana ia memberi kesan kepada kesihatan ibu dan perkembangan anak dalam rahim. Asid folik, folat, kalsium, zat besi, dan protein adalah nutrien penting yang perlu berada dalam makanan untuk ibu hamil. Jangan lupa untuk kekal terhidrat, dan berbincang dengan doktor anda tentang suplemen pra-natal juga.

 

Amalan mengambil kalsium dan mineral lain yang sesuai untuk menyokong anda semasa dan selepas kehamilan boleh mencabar, jadi Frisomum® Gold diformulasi dengan nutrien penting untuk menyokong perubahan fisiologi anda semasa kehamilan. Frisomum® Gold bukan sekadar formula susu untuk kehamilan — ia juga menyediakan asas yang baik untuk anak anda yang membesar. Malah, beberapa nutrien penting yang diberikan oleh Frisomum® Gold kepada anda termasuk:

 

Vitamin B12 – Vitamin B12 diperlukan untuk penghasilan sel darah merah.

 

Asid Folik - Asid folik penting untuk pertumbuhan dan pembahagian sel. Folat memainkan peranan dalam pembentukan sel darah merah dan mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan janin.

 

Iodin – Penting untuk pembentukan hormon tiroid, yang menyokong perkembangan otak.

 

Vitamin D - Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.

 

Kalsium - Kalsium membantu dalam perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

 

Indeks glisemik rendah - Indeks glisemik (GI) ialah sistem penarafan untuk makanan yang mengandungi karbohidrat. Ia menunjukkan betapa cepat makanan mempengaruhi paras gula (glukosa) dalam darah anda apabila dimakan sendiri. Indeks glisemik (GI) yang rendah boleh membantu ibu mengelakkan berat badan berlebihan semasa mengandung.

 

Apabila anda mempertimbangkan susu kehamilan, pertimbangkanlah asal usul susu, proses pembuatan, kandungan nutrien serta susu yang membantu anda mengawal penambahan berat badan semasa kehamilan. Frisomum® Gold mengekalkan nutrien semula jadi susu untuk memberikan anda apa yang anda perlukan dalam perjalanan kehamilan anda. Frisomum® Gold bertujuan untuk menjadi alternatif susu anda semasa mengandung dan tempoh penyusuan. Ketahui lebih lanjut hari ini!

 

 

Sources:

 

 1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). "Folic Acid and Pregnancy." [https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy]
 2. Pregnancy to Parenting, Toronto Public Health. “What about fats during pregnancy?" [https://pregnancytoparenting.ca/2018/02/06/what-about-fats-during-pregnancy/]
 3. National Health Service (NHS). "Eating Well During Pregnancy." [https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/have-a-healthy-diet/#:~:text=Eat%20plenty%20of%20fruit%20and,%2C%20canned%2C%20dried%20or%20juiced]
 4. MyHealth. “Pemakanan Semasa Hamil” [http://www.myhealth.gov.my/pemakanan-semasa-mengandung/

Apakah susu yang paling sesuai untuk ibu mengandung?

Apakah susu yang paling sesuai untuk ibu mengandung?

Susu untuk ibu hamil membekalkan nutrien yang penting untuk kesihatan ibu dan anak, sepanjang tempoh kehamilan. Dapatkan infomasi susu untuk ibu menyusu di sini.