Langkau ke kandungan utama
pregnant_woman

Tanda-tanda awal kehamilan (bulan 1 - 3) yang anda perlu tahu

Perubahan fizikal dan emosi yang dialami wanita hamil pada trimester pertama berkemungkinan besar adalah tanda kehamilan normal. Untuk tidak salah tafsir sebagai masalah kesihatan, ibu hamil perlu tahu apakah tanda-tanda awal dan simptom kehamilan normal pada bulan 1 hingga bulan 3, iaitu, trimester pertama.

Tanda mengandung sebulan

Bulan 1 kehamilan adalah antara minggu 1 hingga minggu 4.

Semasa bulan pertama kehamilan anda, anda mungkin tidak melihat sebarang simptom mengandung yang jelas. Satu tanda awal kehamilan bagi sesetengah orang ialah tompok darah, yang boleh menunjukkan bahawa embrio telah melekat pada dinding rahim anda1. Tanda biasa mengandung sebulan termasuk berasa lebih letih daripada biasa, terpaksa kencing lebih kerap, payudara lembut atau sakit dan mual di pagi hari1.

Proses kehamilan bermula apabila telur disenyawakan dengan satu sperma, yang menghasilkan zigot1. Zigot mula membahagi dan menjadi embrio apabila ia bergerak ke bawah tiub fallopio dan melekat pada dinding rahim — satu proses yang mengambil masa beberapa hari4. Jika ia berjaya melekat, anda hamil. Jika tidak, anda akan mengalami haid, menumpahkan lapisan rahim dan embrio seperti biasa.

 

Tanda mengandung dua bulan

Menjelang bulan 2, anda berkemungkinan telah berjumpa pakar obstetrik dan menjalani ultrasound untuk melihat embrio yang sedang berkembang2. Jika anda tidak mengalami simptom mengandung pada bulan pertama, anda akan mengalaminya sekarang. Jangkakan mual pagi, payudara lembut, pedih ulu hati dan degupan jantung yang lebih pantas kerana badan anda menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong anak anda2.

Anak anda mengalami banyak perubahan pada bulan ini. Jantung berkembang dan mula berdegup. Permulaan saraf tunjang, otak dan sistem saraf mula terbentuk, tali pusat berkembang dan tunas lengan dan kaki bercambah2. Jari, jari kaki, mata dan telinga mula terbentuk juga, semakin hampir ke penghujung bulan dua2.

 

Tanda mengandung tiga bulan

Tahniah, anda telah berjaya ke bulan 3! Inilah masanya ramai bakal ibu bapa mula memberitahu rakan dan keluarga kerana risiko keguguran menurun dengan ketara.

Kelemahannya adalah simptom mengandung dari bulan dua mungkin menjadi lebih ketara dan kuat. Anda akan melihat payudara anda membesar dan areola semakin gelap. Jika anda mempunyai jerawat, anda mungkin mendapat lebih banyak jerawat pada bulan ini3.

Menjelang bulan ketiga, embrio menjadi janin. Tulang awal yang mula terbentuk bulan lepas mula mengeras dan semua organ telah terbentuk3.

 

Frisomum® Gold – Susu Formula kami untuk kehamilan anda

Susu untuk ibu hamil sering disyorkan kerana ia membantu mengimbangi keperluan pemakanan anda dan anak anda terutamanya pada permulaan kehamilan anda. Kami telah merumuskan Frisomum® Gold dengan mengambil kira ibu dan anak, dan formula Dual Care+ yang unik menyokong anda dalam perjalanan kehamilan anda.

Amalan mengambil kalsium dan mineral lain yang sesuai untuk menyokong anda semasa dan selepas kehamilan boleh mencabar, jadi Frisomum® Gold diformulasi dengan nutrien penting untuk menyokong perubahan fisiologi anda semasa kehamilan. Frisomum® Gold bukan sekadar formula susu untuk kehamilan — ia juga menyediakan asas yang baik untuk anak anda yang membesar. Malah, beberapa nutrien penting yang diberikan oleh Frisomum® Gold kepada anda termasuk:

 

Vitamin B12 – Vitamin B12 diperlukan untuk penghasilan sel darah merah.

Asid Folik - Asid folik penting untuk pertumbuhan dan pembahagian sel. Folat memainkan peranan dalam pembentukan sel darah merah dan mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan janin.

Iodin – Penting untuk pembentukan hormon tiroid, yang menyokong perkembangan otak.

Vitamin D - Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.

Kalsium - Kalsium membantu dalam perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Indeks glisemik rendah - Indeks glisemik (GI) ialah sistem penarafan untuk makanan yang mengandungi karbohidrat. Ia menunjukkan betapa cepat makanan mempengaruhi paras gula (glukosa) dalam darah anda apabila dimakan sendiri. Indeks glisemik (GI) yang rendah boleh membantu ibu mengelakkan berat badan berlebihan semasa mengandung.

 

Apabila anda mempertimbangkan susu kehamilan, pertimbangkanlah asal usul susu, proses pembuatan, kandungan nutrien serta susu yang membantu anda mengawal penambahan berat badan semasa kehamilan. Frisomum® Gold mengekalkan nutrien semula jadi susu untuk memberikan anda apa yang anda perlukan dalam perjalanan kehamilan anda. Frisomum® Gold bertujuan untuk menjadi alternatif susu anda semasa mengandung dan tempoh penyusuan. Ketahui lebih lanjut hari ini!

 

References

  1. https://www.cnet.com/health/parenting/pregnancy-timeline-what-happens-each-month-and-trimester/ 
  2. https://ecentral.my/tanda-awal-kehamilan-2/ 
  3. https://www.alodokter.com/tanda-tanda-kehamilan-normal-pada-trimester-pertama 
  4. https://www.haibunda.com/kehamilan/20191004184925-49-60339/14-ciri-ciri-hamil-1-bulan-yang-sering-tidak-disadari 

Pregnant woman preparing nutrition-based meal

Nutrien dan Vitamin Penting untuk Ibu Mengandung

Pemakanan suplemen untuk ibu mengandung adalah sangat penting untuk mendapat nutrien yang secukupnya, lalu mengekalkan pertumbuhan ibu dan anak. Baca selanjutnya.