Skip to main content
Pregnant woman preparing nutrition-based meal

Nutrien dan Vitamin Penting untuk Ibu Mengandung

Pemakanan suplemen untuk ibu mengandung adalah sangat penting untuk mendapat nutrien yang secukupnya, lalu mengekalkan pertumbuhan ibu dan anak. Baca selanjutnya.

Mengapakah nutrien semasa penghamilan penting?

Penjagaan dan amalan pemakanan seimbang penuh nutrien dan vitamin serta pengambilan suplemen penting supaya ibu mengandung dan bayi dalam kandungan dalam keadaan sihat. Apabila memilih makanan dan minuman untuk diet anda, pastikan makanan itu cukup bernutrisi untuk anda dan anak anda. Memandangkan susu adalah minuman biasa yang mungkin anda minum pada waktu pagi, berita baiknya ialah ia masih boleh dimasukkan ke dalam diet anda semasa hamil! Berikut ialah kebaikan susu tepung ibu untuk kehamilan, dan jenis susu lain yang boleh anda gunakan. Seperti biasa, kami mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat sebelum melaksanakan sebarang perubahan diet.

 

Nutrien manakah yang paling penting semasa kehamilan?

Semua nutrien adalah penting, tetapi nutrien-nutrien seperti asid folik, zat besi atau iron, kalsium, vitamin D, DHA dan iodin merupakan antara nutrien yang paling penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak serta ibu mengandung:

 1. Asid folik - Asid folik membantu pertumbuhan dan perkembangan janin serta memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah. Berbanding dengan orang dewasa biasa, keperluan asid folik ibu mengandung adalah lebih tinggi1.
   
 2. Zat besi - Zat besi adalah penting bagi mengelakkan masalah anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi. Zat besi juga penting untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan2.
   
 3. Kalsium - Membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan tulang dan gigi. Kalsium boleh didapati dalam banyak makanan selain makanan tenusu seperti sayur-sayuran berdaun, buah-buahan, kacang dan terdapat juga ubat kalsium untuk ibu mengandung3.
   
 4. Vitamin D - Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus. Ikan tuna, sardin, bijirin dan susu yang diperkaya dengan vitamin D adalah sumber yang bagus untuk vitamin ini4.
   
 5. DHA - DHA adalah asid lemak Omega-3 yang boleh ditemui dalam semua sel badan kita. DHA amat penting untuk fungsi dan perkembangan sistem saraf utama, otak dan mata. Keperluan DHA untuk wanita hamil adalah lebih tinggi daripada wanita yang tidak hamil5
   
 6. Iodin - Penting untuk pembentukan hormon tiroid, yang menyokong perkembangan otak6.

 

Kebaikan susu kehamilan kepada ibu dan anak

Ibu 

 1. Meringankan Ketidakselesaan Kehamilan
  Minum susu kehamilan mampu menambah khasiat yang hilang akibat muntah semasa hamil.
   
 2. Tidak Mengganggu Penghadaman
  Susu kehamilan mudah diserap dan tidak menimbulkan masalah penghadaman. Ia juga sesuai untuk ibu menyusu kerana ia membantu memenuhi keperluan nutrisi badan mereka. Ibu-ibu harus memilih susu/susu kehamilan yang paling sesuai dengan mereka, mempunyai rasa yang ringan dan mempunyai nutrisi seimbang dan kandungan lemak yang mudah diserap.
   
 3. Risiko Penyakit Rendah
  Pengambilan susu semasa mengandung membantu mengurangkan risiko penyakit seperti multiple sclerosis, riket neonatal, dan osteoporosis.
   
 4. Berat Badan
  Sesetengah ibu naik hanya 5 hingga 7kg manakala yang lain naik hingga 20kg sepanjang tempoh kehamilan mereka. Peraturan yang baik untuk dipatuhi semasa mengandung ialah jika berat badan ibu berlebihan pada awal kehamilan, kenaikan berat badannya sepatutnya kurang daripada berat badan seseorang yang mempunyai BMI biasa. Seorang wanita yang mempunyai purata berat badan yang normal pada awal kehamilannya boleh menambah antara 10-15kg, manakala wanita yang berlebihan berat badan hanya perlu menambah 5-7kg. Pengambilan susu ibu membolehkan anda mencapai kalori serta pengambilan nutrisi sihat7.

 

Anak

 1. Kaya dengan nutrien
  Susu kehamilan adalah sumber kalsium dan vitamin D yang penting untuk wanita semasa hamil. Pengambilan Vitamin D yang mencukupi semasa mengandung mampu mengurangkan risiko anak mengalami alahan pada masa hadapan. Wanita hamil juga memerlukan antara 1000mg hingga 1300mg kalsium setiap hari untuk khasiat badan dan tumbesaran anak mereka. Pengambilan susu semasa mengandung boleh memenuhi keperluan kalsium anda. Terdapat juga suplemen kalsium untuk ibu mengandung yang disyorkan oleh doktor anda dan amalkan minum susu setiap hari untuk mencapai keperluan kalsium yang diperlukan8
   
 2. Pertumbuhan anak anda
  Pengambilan susu kehamilan semasa mengandung juga boleh menggalakkan pertumbuhan anak anda. Tahap insulin dalam darah kanak-kanak juga boleh meningkat di kemudian hari9. Ini mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

 

Frisomum® Gold – Susu Formula kami untuk kehamilan anda

Susu untuk ibu hamil sering disyorkan kerana ia membantu mengimbangi keperluan pemakanan anda dan anak anda terutamanya pada permulaan kehamilan anda. Kami telah merumuskan Frisomum® Gold dengan mengambil kira ibu dan anak, dan formula Dual Care+ yang unik menyokong anda dalam perjalanan kehamilan anda.

Mengambil jumlah kalsium dan mineral lain yang sesuai untuk menyokong anda semasa dan selepas kehamilan boleh mencabar, jadi kami telah memasukkan nutrien dalam Frisomum® Gold untuk menyokong perubahan fisiologi anda semasa kehamilan. Frisomum® Gold bukan sekadar formula susu untuk kehamilan — ia juga menyediakan asas yang baik untuk anak anda yang membesar. Malah, beberapa nutrien penting yang diberikan oleh Frisomum® Gold kepada anda termasuk:

Vitamin B12 – Vitamin B12 diperlukan untuk penghasilan sel darah merah.

Asid Folik - Asid folik penting untuk pertumbuhan dan pembahagian sel. Folat memainkan peranan dalam pembentukan sel darah merah dan mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan janin.

Iodin – Penting untuk pembentukan hormon tiroid, yang menyokong perkembangan otak.

Vitamin D - Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.

Kalsium - Kalsium membantu dalam perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Indeks glisemik rendah - Indeks glisemik (GI) ialah sistem penarafan untuk makanan yang mengandungi karbohidrat. Ia menunjukkan betapa cepat makanan mempengaruhi paras gula (glukosa) dalam darah anda apabila dimakan sendiri. Indeks glisemik (GI) yang rendah boleh membantu ibu mengelakkan berat badan berlebihan semasa mengandung.

Suplemen seperti zat besi (iron), ubat kalsium, vitamin-vitamin, dan makanan seimbang juga amat penting untuk ibu mengandung. Hanya bergantung pada susu untuk nutrisi anda tidak sihat. Apabila anda mempertimbangkan susu kehamilan, pertimbangkanlah asal usul susu, proses pembuatan, kandungan nutrien serta susu yang membantu anda mengawal penambahan berat badan semasa kehamilan. Frisomum® Gold mengekalkan nutrien semula jadi susu untuk memberikan anda apa yang anda perlukan dalam perjalanan kehamilan anda. Frisomum® Gold bertujuan untuk menjadi alternatif susu anda semasa mengandung dan tempoh penyusuan. Ketahui lebih lanjut hari ini!

Was this page helpful?

😊Thank you!
We appreciate your feedback.
😊Thank you!
We appreciate your feedback.