Skip to main content
Eating right starts now_1.png

Makanan yang Berkhasiat untuk Kanak-kanak

Makanan yang berkhasiat adalah penting untuk kanak-kanak kerana ia membantu memastikan pertumbuhan dan perkembangan yang sihat dan optimum. Makanan yang berkhasiat penting untuk menyokong pertumbuhan, meningkatkan imuniti, meningkatkan penumpuan dan pencapaian pembelajaran, mencegah obesiti dan mewujudkan corak pemakanan sihat untuk kanak-kanak.

Oleh itu, pemberian makanan berkhasiat adalah penting untuk memastikan kesihatan dan kebahagiaan kanak-kanak semasa mereka membesar dan berkembang.

Jenis makanan yang harus dimakan oleh kanak-kanak lebih kerap

Untuk memastikan tumbesaran yang baik dan kesihatan yang optimum, kanak-kanak memerlukan diet yang penuh dengan makanan sihat dan berkhasiat. Berikut adalah beberapa jenis makanan sihat yang harus dimakan oleh kanak-kanak untuk otak yang pintar dan badan yang kuat:

Sayur-sayuran - Sayur-sayuran seperti brokoli, kangkung, lobak merah dan sebagainya mempunyai banyak nutrien penting seperti vitamin, mineral dan serat.4

Buah-buahan - Buah-buahan seperti epal, pisang dan beri mempunyai banyak vitamin, mineral dan antioksidan yang baik untuk kesihatan kanak-kanak.5

Produk tenusu - Produk tenusu seperti susu, keju dan yogurt mempunyai banyak kalsium dan protein yang penting untuk pertumbuhan dan pembentukan tulang kanak-kanak.1

Protein - Protein berasaskan tumbuhan seperti kacang, biji benih dan tauhu mempunyai banyak nutrien penting yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar dan berkembang dengan baik. Protein seperti daging dan ayam mengekalkan badan, menyokong pertumbuhan dan pembangunan mereka.2

Ikan - Ikan seperti salmon dan tuna mempunyai asid lemak omega-3 yang baik untuk kesihatan otak dan jantung kanak-kanak.3

Sebaik-baiknya elakkan memberi kanak-kanak makanan yang tinggi kandungan gula, lemak dan natrium, kerana ini boleh menjejaskan kesihatan dan berat badan mereka.

Nutrien-nutrien paling penting untuk anak yang sedang membesar

Vitamin D- Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus. Ikan tuna, sardin, bijirin dan susu yang diperkaya dengan vitamin D adalah sumber yang bagus untuk vitamin ini.6

Vitamin B6- Vitamin ini penting untuk fungsi sel. Ia membantu metabolisme, mencipta sel darah, serta memastikan sel-sel di seluruh badan sihat7. Anda boleh mendapatkan vitamin ini daripada makanan seperti tuna, bijirin, ayam, sayur-sayuran berdaun dan beberapa buah-buahan seperti pisang dan betik.7

Vitamin E- Vitamin E melindungi lemak dalam tisu badan daripada pengoksidaan. Ia juga merupakan antioksidan. Ia terdapat dalam banyak makanan termasuk mentega kacang, buah-buahan dan sayur seperti bayam.8

Vitamin C- Vitamin C menyumbang kepada penyerapan zat besi daripada makanan. Ia adalah antioksidan yang kuat yang boleh meneutralkan radikal bebas yang berbahaya. Sumber terbaik untuk vitamin C ialah buah-buahan dan sayur-sayuran seperti oren, brokoli, kubis dan banyak lagi.9

GOS- Galacto-oligosaccharides (GOS) adalah prebiotik yang terdapat dalam produk tenusu, kekacang, dan sayur-sayuran tertentu. GOS boleh membantu masalah sembelit dan banyak lagi.10

DHA- Asid Docosahexaenoic (DHA) adalah asid lemak omega-3. Ia penting dalam perkembangan tisu mata dan saraf serta pengurangan risiko penyakit jantung dan peredaran darah11. Ia boleh didapati dalam tuna, salmon dan banyak lagi11.

Bagaimana untuk menggalakkan anak anda makan makanan yang sihat

Anak anda perlu meneroka dan mengalami pelbagai situasi dan persekitaran untuk belajar. Penyerapan nutrien yang betul memastikan perkembangan fizikal, mengekalkan penghadaman dan imuniti. Ini akan memastikan bahawa mereka akan menjadi kuat di dalam, supaya mereka akhirnya boleh meneroka dan mengalami lebih banyak lagi.

Setelah anda mengetahui betapa pentingnya pemakanan yang sihat untuk anak anda yang sedang membesar, dan untuk dia belajar dan meneroka dunia, berikut merupakan beberapa tips untuk memastikan anak anda makan dengan baik.

 • Galakkan anak anda mencuba pelbagai jenis makanan. Jangan mengecualikan sebarang makanan, kerana sumber nutrien yang berbeza adalah penting untuk kanak-kanak yang sedang membesar.
 • Sediakan rutin waktu makan dan ajar anak anda tentang perbezaan makanan yang sihat dan yang tidak sihat. Ini membantu anak anda membina tabiat pemakanan yang sihat sepanjang hayat.
 • Cara yang baik untuk mengajar dan mengukuhkan pemakanan sihat adalah dengan meminta anak anda membantu anda merancang makanan yang sihat dan ikut anda membeli barangan runcit. Biarkan anak anda bermain di dapur semasa anda memasak. Mereka kurang berkemungkinan menolak makanan jika mereka telah menjadi sebahagian daripada proses penyediaan makanan tersebut.
 • Jika anak anda enggan makan makanan tertentu, tunggu seminggu dan cuba lagi. Ia boleh mengambil masa 10 hingga 12 percubaan sebelum anak anda mengembangkan kegemaran, jadi rintangan awal terhadap makanan baru dapat diatasi.
 • Makanan harus menyeronokkan, masa untuk bersosial dan bersantai. Walaubagaimanapun, anda juga harus meminimumkan gangguan di meja makan yang membuatkan anak kecil anda hilang minat terhadap makanan mereka.

Susu Formula - Friso® Gold 3

Friso® Gold 3 adalah susu formula yang dihasilkan untuk kebaikan anak kecil yang berumur antara 1 hingga 3 tahun dengan nutrien Mudah Dicerna supaya mereka boleh menjadi kuat dari dalam untuk mengalami kehidupan yang terbaik dan sepenuhnya bersama anda.

DHA, AA, Omega 3&6 - DHA penting untuk perkembangan visual dan kognitif yang optimum12. AA diiktiraf kerana peranan utamanya untuk kesihatan optimum, kognisi dan perkembangan semasa kehidupan awal kanak-kanak13. Asid lemak Omega 3 dan 6 penting untuk perkembangan otak, sistem saraf, organ deria dan kecerdasan14.

Kalsium, Protein, Vitamin & Mineral - Pertumbuhan otot dan tulang. Kalsium membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan normal tulang dan gigi. Protein adalah penting untuk pertumbuhan, penyelenggaraan dan pembaikan tisu badan anak anda15. Vitamin dan mineral adalah penting untuk pertumbuhan dan metabolisme16.

GOS, Nukleotida & Bifido Lactis - Membantu menyerap nutrien-nutrien utama & membina sistem imun yang kuat. GOS ialah prebiotik yang boleh membantu masalah sembelit dan banyak lagi17. Nukleotida boleh menggalakkan pertumbuhan gastrousus dan imunologi yang sihat pada kanak-kanak kecil18. Bifido Lactis penting untuk pencegahan cirit-birit serta kematangan imun dan usus19.

SusuFormula - Friso® Gold 4

Friso® Gold 4diformulasikan untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas dan mengandungi pilihan sokongan nutrisi yang tepat melalui susu tepungnya dan juga baik untuk kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit iaitu:

DHA, AA, Omega 3&6 - Untuk merangsang proses pembelajaran. DHA penting untuk perkembangan visual dan kognitif yang optimum12. AA diiktiraf kerana peranan utamanya untuk kesihatan optimum, kognisi dan perkembangan semasa kehidupan awal kanak-kanak13. Asid lemak Omega 3 dan 6 penting untuk perkembangan normal otak, sistem saraf, organ deria dan kecerdasan14.

Kalsium, Protein, Zat Besi, Kuprum, Vitamin A dan K1 - Nutrien-nutrien ini menyokong pertumbuhan otot dan tulang kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas, serta meningkatkan kesihatan penglihatan mereka. Kalsium membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan normal tulang dan gigi. Protein adalah penting untuk pertumbuhan, penyelenggaraan dan pembaikan tisu badan anak anda15. Apabila kuprum digabungkan dengan besi, ia membolehkan badan membina sel darah merah serta mengekalkan tulang, saluran darah, saraf, dan sistem imun yang sihat20. Vitamin A meningkatkan penglihatan dan fungsi imun21. Vitamin K1 membantu menghasilkan protein lain dalam badan yang penting untuk kesihatan darah, tulang dan buah pinggang22 serta boleh didapati dalam sayur-sayuran hijau berdaun gelap22.

GOS, Nukleotida & Bifido Lactis - Membantu menyerap nutrien-nutrien utama & membina sistem imun yang kuat. GOS ialah prebiotik yang boleh membantu masalah sembelit dan banyak lagi17. Nukleotida boleh menggalakkan pertumbuhan gastrousus dan imunologi yang sihat pada kanak-kanak kecil18. Bifido Lactis penting untuk pencegahan cirit-birit serta kematangan imun dan usus19.

Teknologi LocNutri™: Penghadaman Mudah supaya Lebih Kuat Dari Dalam

Cubalah Friso® Gold Step 3 iaitu, susu formula yang dihasilkan untuk kebaikan anak kecil yang berumur antara 1 hingga 3 tahun, dan Friso® Gold Step 4 untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas. Dihasilkan daripada susu berkualiti tinggi dan diproses sekali sahaja dengan Teknologi LocNutri™ untuk mengekalkan nutrien maksimum, Friso® Gold menggabungkan kebaikan alam semula jadi dengan sains untuk membawa anda susu berkualiti, mudah dihadam dengan lebih daripada 50 nutrien-nutrien penting untuk membantu anak anda membesar lebih kuat dari dalam.​ Ia amat penting untuk anak anda mempunyai penghadaman yang baik bukan sahaja untuk keselesaan mereka tetapi juga untuk mengelakkan komplikasi pada masa depan mereka. Anda boleh mendapatkan sampel: Cuba pek percubaan 1 hari percuma atau diskaun 50% untuk pek percubaan 6 hari.

Kami harap bahawa artikel ini berjaya memaklumkan anda tentang makanan berkhasiat dan sihat untuk otak kanak-kanak yang pintar dan badan yang kuat supaya anda boleh mengalami lebih banyak bersama anak anda dan mencipta kenangan indah bersama. Formula Friso® Gold mengekalkan nutrien semulajadi susu untuk memberikan si manja anda apa yang mereka perlukan untuk perkembangan keseluruhannya. Ketahui lebih lanjut hari ini!

 

 

Rujukan

 1. https://100comments.com/blog/keperluan-nutrisi-untuk-kanak-kanak-yang-sedang-membesar/#:~:text=Makanan%20protein%20termasuklah%20daging%2C%20ikan,kanak%2Dkanak%20yang%20sedang%20membesar
 2. https://vitamin-cerdik.com/kepentingan-protein-kepada-bayi-dan-kanak-kanak/#:~:text=Protein%20diperlukan%20oleh%20semua%20orang,disebabkan%20keperluan%20mereka%20untuk%20berkembang
 3. https://hellodoktor.com/pemakanan/fakta-nutrisi/galakkan-anak-anda-makan-banyak-ikan/
 4. https://klinikthaqif.com.my/khasiat-sayur-sayuran/
 5. https://ms.nature-via.com/why-children-should-eat-fruits-and-vegetables
 6. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
 7. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b6/
 8. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/
 9. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/
 10. Fanaro S, Boehm G, Garssen J, Knol J, Mosca F, Stahl B, Vigi V. Galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides as prebiotics in infant formulas: a review. Acta Paediatr Suppl. 2005 Oct;94(449):22-6. doi: 10.1111/j.1651-2227.2005.tb02150.x. PMID: 16214761.
 11. Birch EE, Hoffman DR, Uauy R, Birch DG, Prestidge C. Visual acuity and the essentiality of docosahexaenoic acid and arachidonic acid in the diet of term infants. Pediatr Res. 1998 Aug;44(2):201-9. doi: 10.1203/00006450-199808000-00011. PMID: 9702915.
 12. Kuratko, C. N., Barrett, E. C., Nelson, E. B., & Salem, N., Jr (2013). The relationship of docosahexaenoic acid (DHA) with learning and behavior in healthy children: a review. Nutrients, 5(7), 2777–2810. https://doi.org/10.3390/nu5072777
 13. Salas Lorenzo, I., Chisaguano Tonato, A. M., de la Garza Puentes, A., Nieto, A., Herrmann, F., Dieguez, E., Castellote, A. I., López-Sabater, M. C., Rodríguez-Palmero, M., & Campoy, C. (2019). The Effect of an Infant Formula Supplemented with AA and DHA on Fatty Acid Levels of Infants with Different FADS Genotypes: The COGNIS Study. Nutrients, 11(3), 602. https://doi.org/10.3390/nu11030602
 14. https://organicsbestshop.com/blogs/organicsbestclub/why-omega-3-omega-6-is-important-for-babies#:~:text=Omega%203%20and%206%20fatty,the%20first%20months%20after%20birth
 15. https://www.srnutrition.co.uk/2020/07/the-importance-of-protein-for-childrens-growth/#:~:text=Protein%20is%20essential%20for%20your,vitamin%20D%2C%20calcium%20and%20selenium
 16. Singh, Harinder & Marjina, & Singh, Amandeep & Sharma, Deepak & Singh, Gurmeet. (2020). Role of Mineral and Vitamin for Infant, Toddler and Pregnant Women. 19. 107-115.
 17. Fanaro S, Boehm G, Garssen J, Knol J, Mosca F, Stahl B, Vigi V. Galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides as prebiotics in infant formulas: a review. Acta Paediatr Suppl. 2005 Oct;94(449):22-6. doi: 10.1111/j.1651-2227.2005.tb02150.x. PMID: 16214761.
 18. https://www.einmilk.com/benefits-of-nucleotides-for-babies-and-toddlers/
 19. Baglatzi, L., Gavrili, S., Stamouli, K., Zachaki, S., Favre, L., Pecquet, S., Benyacoub, J., & Costalos, C. (2016). Effect of Infant Formula Containing a Low Dose of the Probiotic Bifidobacterium lactis CNCM I-3446 on Immune and Gut Functions in C-Section Delivered Babies: A Pilot Study. Clinical medicine insights. Pediatrics, 10, 11–19. https://doi.org/10.4137/CMPed.S33096
 20. https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165
 21. Patwal, S. (2022, September 14). Vitamin A for kids: Right dosage, benefits & side effects. MomJunction. Retrieved October 11, 2022, from
 22. https://thenourishedchild.com/vitamin-k-kids/

Was this page helpful?

😊Thank you!
We appreciate your feedback.
😊Thank you!
We appreciate your feedback.
MilkDriver-Content-Card

Why Our Milk Truck Driver Doesn’t Just Drive

Think having a driver’s license is the only qualification our milk drivers need? You may change your mind after reading this. Because transporting Friso Gold® milk and keeping it fresh on the road is such a huge responsibility. We need our drivers to be resilient, analytical and especially – have a keen sense of sight and smell. Check out why these qualities are essential for our drivers’ day-to-day.